Hlavní navigace

Unikly fotky Radeonů R9 a R7 i s detaily. Čip Hawaii má 512bitovou sběrnici

22. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv o víkendu obvykle nepracuje ani mediální mašinerie navázaná na oblast hardwaru, prosáklo včera cosi veskrze zajímavého. A to detailní fotografie netrpělivě očekávaných grafických karet AMD Radeon také označovaných jako generace Volcanic Islands. I včetně nejvyššího jednočipového modelu s novým čipem Hawaii, který AMD hodlá představit tuto středu (25. září/septembra). Jelikož máme možnost se podívat na neoblečené PCB, dozvěděli jsme se i leccos o parametrech nové karty – například šířku její paměťové sběrnice.

Ne vše paradoxně pochází z nějakého pokoutního úniku. Na Twitteru zveřejnil fotografii karty s čipem Hawaii i Johan Andersson z firmy DICE – což jsou vývojáři herní série Battlefield. Vzhledem k úzké spolupráci obou subjektů je asi evidentní, že tento „únik“ je ve skutečnosti posvěcen přímo firmou AMD.

Karta Radeon R9 280X, jejíž snímky vidíte v galerii, je zřejmě předprodukčním vzorkem, takže nemusí mít finální referenční chladič. PCB má přídavné napájení pomocí šestipinu a osmipinu (napájecí kaskáda pak obnáší 6 + 2 fáze).

Nejdůležitější informace se ale skrývá v počtu čipů GDDR5 na PCB: je jich 16, což vysokou pravděpodobností znamená, že Hawaii má 512bitovou paměťovou sběrnici, která mu při stejném taktu pamětí dá o třetinu vyšší propustnost než 384bitová sběrnice Radeonu HD 7970. Co se kapacity týče, bude zřejmě tento model osazen 4 GB paměti GDDR5. Na snímku také můžete vidět velikost čipu Hawaii, který již na rozdíl od Tahati není zapouzdřen v poloze otočené o 45 °.

Radeon s čipem Hawaii (fotografie vypuštěná Johanem Anderssonem)
Radeon s čipem Hawaii (fotografie vypuštěná Johanem Anderssonem)

Radeon R9 280X, který o kterém jsem se minulý týden dozvěděli díky úniku z HIS, tedy dle všeho není nejvyšším modelem řady Volcanic Islands. Je možné, že se jedná o oříznutou verzi nového čipu Hawaii. Vzhledem k tomu, že R9 280X má asi 384bitovou paměťovou sběrnici, může se také jednat GPU Tahiti – v nové generaci karet mají totiž většinu modelů tvořit přeznačené starší čipy.

 

Stejný zdroj (DG's Nerdy Story), který uvolnil většinu detailních snímků, se postaral rovnou i o fotografie další karty, a to Radeonu R7 260. Ten již bude směřovat do levnějších krajů, na což ukazuje kratší PCB a napájení jedním šestipinem. Dle zdroje je použitým čipem GPU Curracao, za tímto kódem se ale dost možná skrývá staré dobré GPU Pitcairn (alespoň stopa čipu na zadní straně PCB je velmi podobná). Na kartě také vidíte nový typ referenčního chladiče.

Web VideoCardz k této sérii navíc přidal snímky dvou karet Radeon R7 240 i s krabicemi. Jedná se o dva od pohledu spíše levnější kousky s pamětmi DDR3 (o kapacitě 2 GB) a nereferenčním chlazením, a to od firmy HIS. Vidíte tedy dvě z karet, jejichž názvy a základní informace minule unikly. Dle VR-Zone by se v nich mělo skrývat GPU Oland, to je však pokud si vzpomínám lowendový čip s 384 stream procesory. Daleko spíš by mi zde sedělo GPU Bonaire, ovšem lépe asi uděláme, pokud si místo spekulování jednoduše počkáme na víc informací.

MMF24

Pokud situaci s Radeony generace Volcanic Islands podrobně nesledujete, možná vám nedávají smysl modelová označení zmiňovaných karet. Má je na svědomí to, že firma hodlá přejít na nový způsob značení, který má snad lépe sedět k firemním procesorům (a APU). Počítání „HD“ se již ostatně blížilo k problematickému rozhraní 9000/10 000, takže byla nějaká forma „resetu“ potřeba tak jako tak.

Zdroje: VideoCardz (1, 2, 3), DG's Nerdy Story (1, 2)