Hlavní navigace

Unlock Phenom X3 > Phenom X4?

23. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Světem letí senzační zprávy o možnosti aktivace čtvrtého jádra u procesorů AMD Phenom II X3. Zdrojem je korejská stránka Playwares.com, celé dění každou chvíli monitorují na ComputerBase.

Potvrdí-li se všechny níže zmíněné informace, přišlo se na vše náhodou. Deska Biostar TA790GX nabízí prostřednictvím položky BIOSu automatické nastavení funkce ACC (Advanced Clock Calibration). Když do ní ale byl osazen nový procesor AMD Phenom II X3 710 a ACC změněna z Disabled na Auto, změnil se při startu také název procesoru. Kdyby jen to, podle všeho se stalo čtvrté, dosud vypnuté jádro aktivním.

Phenom II X3 (Heka) není nic jiného než Phenom II X4 (Deneb) s jedním vypnutým jádrem. Toto jádro AMD vypíná a využívá tak i ne zcela perfektních procesorů z waferu (škaredě řečeno zmetků). Je ale možné, že když není procesorů X3 dost, může vypnout jádro i u jinak bezvadného procesoru. Nabízí se i teorie o vypnutí jednoho jádra u procesoru, který by se při všech čtyřech aktivních jádrech nevešel do nějaké specifikace/testu.

       

Jedná se o pravdivou a velmi zajímavou informaci, nebo podvodníky s vysokými schopnostmi v bitmapovém editoru? Screenshoty vypadají opravdu velmi autenticky a z Asie se podle ComputerBase ozývají další hlasy, jež možnost aktivace čtvrtého jádra u správné kombinace procesoru a základní desky potvrzují.

Údajně má jít nejen o Phenom II X3 710, ale také o Phenom II X3 720 Black Edition. Všechny procesory byly vyrobeny ve čtvrtém týdnu tohoto roku. Zatím se vše údajně daří na čtyřech základních deskách: ASRock AOD790GX/128MB, Gigabyte MA790GP-DS4H, Biostar TA790GX 128M a TA790GX XE. Na fóru Planet3DNow! se jednomu uživateli Phenom II X3 s deskou Foxconn A7DA-S ve Windows Vista jeví jako čtyřjádrový.

Před třemi hodinami se ozval web OCWorkbench se svým výzkumem. Na desce od ASRocku redaktoři OCW zjistili, že v tom má prsty asi AMI BIOS. Redakce webu HT4U zkoušela celou legraci na čtyřech deských od MSI, Gigabyte a Asus, leč bez úspěchu. Zřejmě tedy neměli mix té správné desky s AMI BIOSem (i když Asiaty rovněž zmíněná deska Gigabyte MA790GP-DS4H má podle mě Award) a procesoru ze čtvrtého týdne 2009. Uvidíme po ohlasech více webů a uživatelů.

MMF24

Aktualizace: Čtenář dev napsal do diskuze odkaz na overlockers.co.uk, kde se uživatel Phenomu II X3 720 BE už 17. února diví čtyřem aktivním jádrům. Ten poslal dokonce Cpu-Z report k validaci.

Zdroj: ComputerBase

Autor článku