Hlavní navigace

Update zdarma nabízí i Apple. Dnes vyjde OS X El Capitan

30. 9. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Apple dnes vydá finální verzi OS X El Capitan. Jak už je u něj v posledních letech zvykem, aktualizace je zdarma. Nový systém přináší novinky, které už známe z Windows, případně aplikací třetích stran. Nárok na upgrade mají všichni s těmito počítači:

  • MacBook Late 2008 Aluminium a Early 2009 a novější
  • MacBook Pro Mid 2007 a novější
  • MacBook Air Late 2008 a novější
  • iMac Mid 2007 a novější
  • Mac Pro Early 2008 a novější
  • Mac Mini Early 2009 a novější

Na co se můžete těšit? Mail a Safari se naučily nová gesta provedená trackpadem. Stejně jako u tabletu je možné příchozí zprávy posunutím do strany smazat nebo archivovat. Safari umí připnout otevřené panely podobně jako Chrome nebo Firefox. Nově také ukazuje, ve kterém panelu hraje nějaká hudba (umí ji i vypnout), opět podobně jako Chrome. El Capitan umí přichytit okna ke stranám, což je obdoba funkce Snap ve Windows.

Apple vylepšil vyhledávací funkce v systému i aplikacích. Lze psát sofistikovanější dotazy. Spotlight tak najde například textové soubory, které jste napsali loni v květnu. Stačí se přirozeně zeptat. V Mailu bude možné zeptat se na e-maily přijaté od osoby X, na které jste dosud neodpověděli. Kalendář najde díry v rozvrhu.

 

MMF24

El Capitan je prý také rychlejší. Aplikace se mají spouštět až o 40 % dříve než v Yosemite. Loni Apple představil nové grafické rozhraní Metal nahrazující Open GL na iOS. Letos bude Metal dostupný i na OS X. Slibuje až o 40 % efektivnější výpočty. Se stejnými prostředky tedy poběží svižněji než dřív.

Zdroj: Apple