Hlavní navigace

Úpravy na poslední chvíli. Fall Creators Update zase o kousek zlepší nastavení soukromí

13. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Pamatujete na předělaného instalačního průvodce v Creators Updatu?

Jsme již velmi blízko vydání Windows 10 Fall Creators Update, Microsoft ale nezklamal. Na poslední chvíli upravuje některé aspekty systému, ačkoli bychom to v této fázi vývoje již nečekali. Jedná se o modifikace menšího charakteru spojené se soukromím. Patrně si vzpomenete, že měla nejen Evropská unie problém s tím, jak je vyřešeno nastavení sběru osobních a dalších údajů v Desítkách. V reakci Microsoft v Creators Updatu upravil instalačního průvodce, takže srozumitelněji informuje o tom, co jednotlivé předvolby znamenají. Čerstvě oznámené změny pak navazují na uvedené dřívější snahy zprůhlednit sbírání dat. Co tedy Windows 10 Fall Creators Update v tomto ohledu nabídne nového?

Cesta za transparentnějším nastavením soukromí

Dvě úpravy se dotknou opět průvodce, jenž vám při instalaci systému nabídne přístup k prohlášení o soukromí. Kdyby se vám nechtělo číst celé, bude rovněž možné otevřít si příslušnou pasáž týkající se konkrétní funkce. Microsoft dále rozšiřuje kontextový systém žádostí o oprávnění, která formou dialogového okna vyskočí, když konkrétní aplikace (ze Storu) požádá o konkrétní povolení.

CS24

Instalační průvodce vám umožní přečíst si prohlášení k ochraně soukromí Instalační průvodce vám umožní přečíst si prohlášení k ochraně soukromí (foto: Microsoft)

Dosud se Windows takto ptal na přístup k informacím o poloze, podobné okno ale bude vyskakovat také v případě pokusu o přístup k webkameře, mikrofonu, kontaktům apod. Dřívější systém ve větší míře uplatňoval paušální schválení či blokování přístupu k dané funkci spojené se soukromím. Tyto dotazy však spatříte až u aplikací nainstalovaných po upgradu na Fall Creators Update.

Poslední přídavek je určený jen organizacím. Edice Enterprise umožní omezit sběr diagnostických dat na minimum, které vyžaduje služba Windows Analytics. Změny se v systému teprve promítnou. Protože bychom se v září měli dočkat finálního sestavení FCU, člověka poněkud zarazí vágní formulace, že si změny vyzkoušíme v programu Insider v nadcházejících týdnech. Tohle už mělo být v systému implementováno.

Podobné žádosti o přístup k citlivé funkci uvidíme častěji Podobné žádosti o přístup k citlivé funkci uvidíme častěji (foto: Microsoft)