Hlavní navigace

Úřednice prosurfovala 300 tisíc korun, zaplatí to Praha

23. 6. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Velká média jako iDnes nebo Lidovky včera napsala o podivném účtu jedné úřednic pražského magistrátu. Irena Ondráčková, zástupkyně ředitele pro oblast obecních a krajských působností, byla loni v září na dvou zahraničních cestách (podle Blesku na turecké riviéře), kde si pomocí internetu přenesla 1,1 GB dat. A to jen během šesti dní. Datový roaming je opravdu drahá záležitost a bez speciálních balíčků to jsou běžné částky. Jak píšou Lidovky, v Turecku se za 1 GB platí u O2 asi 450 000 Kč.

„Jednali jsme o této záležitosti s operátorem, ale protože byl problém na naší straně, museli jsme účet zaplatit,“ řekl mluvčí magistrátu Jiří Wolf. Na vině prý byla chyba počítače, ne Ondráčkové. „Naše IT oddělení počítač opravilo, vyměnili jsme SIM kartu a vše je v pořádku.“ Díky tomu nemusela účet platit sama úřednice, ale město. Blesk k tomu uvádí, že prý má blízko k primátoru Bémovi, které na případ mohl mít vliv.

Bulvár nás samozřejmě nezajímá, ale co mohlo být příčinou takové chyby? Počítač by nejspíš měl být chráněn bezpečnostním softwarem, takže neovlivnitelné odesílání dat snad nehrozí. Výměna SIM karty, jaký na to mohla mít vliv? Vysvětlení je zkrátka nedostatečné. Co tedy mohlo způsobit takový traffic během necelého týdne? Aktualizace systému/aplikací, Facebook, sledování online videa, stahování souborů? Kromě prvního případu a možnosti napadení malwarem to na chybu počítače nevypadá.

Zdroj: iDnes, Lidovky