Hlavní navigace

Úspěch Globalfoundries: bude vyrábět pro Toshibu

27. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Globalfoundries, výrobna mikročipů vzniklá oddělením továren AMD, brzy získá cenného zákazníka: japonskou Toshibu. Toshiba sice disponuje vlastními výrobními kapacitami, ty ovšem technologicky zastarávají. Namísto velké investice do modernizace se Toshiba rozhodla outsourcovat výrobu k Samsungu a Globalfoundries. Tisková agentura Reuters s odvoláním na japonský deník Nikkei Business Daily informuje, že dohoda není daleko od podepsání. Toshiba ústy svého tiskového mluvčího potvrdila, že o outsourcingu výroby k výše zmíněným společnostem uvažovala už od loňského roku.

Dohoda se má týkat čipů vyráběných 40nm a 28nm technologií. Samsung by měl získat zakázku na výrobu procesorů pro zpracování obrazu, které z portfolia Toshiby patří k těm výrobně nejlevnějším. Všechno ostatní má převzít Globalfoundries: Reuters konkrétně píše, že „Globalfoundries budou chrlit čipy vyráběné nejnovějšími technologiemi.“

Stojí za zmínku, že Globalfoundries a Samsung společně s IBM a STMicroelectornics patří do aliance Common Platform. V rámci tohoto uskupení firmy společně vyvíjejí kompatibilní výrobní postupy. Co tím vlastně chci říct: čip navržený pro výrobu u Samsungu by (alespoň teoreticky) mělo být možné vyrábět i u Globalfoundries (a naopak), a dvě výrobny tedy mohou dle tržního principu soutěžit o své zákazníky.

Globalfoundries momentálně vyrábí procesory pro AMD (jímž je z poloviny vlastněno), menší zakázky má od Qualcommu a STMicroelectronics.

Zdroj: bit-tech.net, Reuters