Hlavní navigace

Už i Toshiba má héliová HDD. Dohání díky nim konkurenci, ještě letos bude 14TB model

6. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Western Digital (potažmo jeho divize HGST) před lety oznámil záměr zvýšit kapacitu pevných disků tím, že se jejich vnitřní prostor naplní héliem místo běžného vzduchu, považovalo se to spíš z zvláštní výstřelek. Jenže chyba lávky, uběhlo pár let a „obezličku“ přijala za svou i firma Seagate. A jak se ukazuje, nakonec se stane obecně používanou technologií, jelikož nyní překvapivě oznámila záměr nafukovat disky tímto vzácným plynem i Toshiba, třetí výrobce 3,5" disků. Toshiba přitom zatím zaostávala v kapacitě a v tomto ohledu byla poněkud „do počtu“, což by se ale s héliem mohlo změnit.

Toshiba totiž zřejmě uvede héliové disky ještě letos, ačkoliv zatím o nich nebylo slyšet (pokud nám tedy něco neuniklo). Tato informace ale pochází z oficiálních zdrojů. The Register píše, že Toshiba měla zastoupení na konferenci Huawei Connect v Šanghaji (Huawei není jen výrobce mobilů, ale také komunikační či síťové infrastruktury a serverů). Zaměstnanci firmy, kteří ji zde zastupovali, pak sdělili, že Toshiba uvede pevný disk s héliovou atmosférou „velmi brzy“. A toto velmi brzy má dokonce znamenat ještě před koncem roku, tedy v horizontu maximálně tří až čtyř měsíců.

Tento disk bude „desktopový“ s rozměrem 3,5 palce, stejně jako u konkurence, což je ovšem asi vynuceno potřebou robustnějších a těsnějších pouzder kvůli problému s unikáním vzácného plynu. Toto HDD totiž má mít kapacitu plných 14 TB (respektive 14 TB s obvyklou zradou, že se používají jednotky se základem 1000, nikoliv 1024). Tím by se Toshiba dostala rázem na špičku ve velikosti HDD, jelikož disky v této třídě (12 TB) mají zatím jen Western DigitalSeagate. Prozatím Toshiba měla maximálně 8TB konvenční disk, uvedený letos.

CS24

Héliový disk WD/HGST (Ultrastar He12) Héliový disk WD/HGST (Ultrastar He12)

O parametrech tohoto HDD zatím není víc známo. Je pravděpodobné, že bude mít sedm nebo osm ploten a rychlost rotace 7200 otáček za minutu. Rozhraní by pravděpodobně mohlo být SATA, což by umožnilo i instalaci do normálního osobního počítače či na něm založeném NAS či serveru/pracovní stanici. Ovšem jelikož Toshiba asi bude chtít mířit hlavně na výdělečnější enterprise segment, může rozhraní být také SAS. Ovšem je zde asi i možnost, že vzniknou varianty jak pro SAS, tak pro běžné rozhraní SATA.

Pokud by se Toshibě podařilo výrazněji zakousnout do oblasti vysokokapacitních HDD, kterou měl zatím duopol dvou větších výrobců pro sebe, snad by to mohlo podpořit konkurenci v této oblasti a snížit eventuálně ceny za gigabajt, které dnes magnetické disky nabízejí. Vzhledem po hladu po úložištích, který kromě SSD postižených nedostatkem NAND nejspíš pomáhá i poptávce po pevných discích, ale asi nelze v současném klimatu čekat zázraky. Výrobci HDD přestali rozšiřovat výrobní kapacity a nebudou patrně ochotni jít do nějaké cenové války.