Hlavní navigace

V iOS 6 už nebude YouTube. Jabkaři si jej budou muset doinstalovat

Sdílet

Zdroj: Redakce

V mobilním systém iOS 6, který vyjde na podzim, už nebude v základu přehrávač YouTube. Nativní aplikace, jež byla součástí iPhone OS od roku 2007, tak po pěti letech zmizí z tabletů, telefonů i přehrávačů Applu. A je to další krok, jak se Apple zbavuje závislosti na Googlu. Už před nedávnem zahodil mapy Googlu, aby mohl přijít s vlastními.

YouTube v iOS YouTube v iOS YouTube v iOS YouTube v iOS

Pro uživatele není krok Applu žádným dramatem. Google jistě nebude otálet a stejně jako mapy i YouTube přinese pro nový systém jako samostatnou aplikaci. Určitě si nenechá utéct významnou část mobilního trhu. A kdyby ano, alternativních přehrávačů najdete v App Storu dostatek.

Z našeho pohledu budou výhodné i častější aktualizace mobilní aplikace. Zatímco ta nativní se za těch pět let prakticky nezměnila, u nové může Google okamžitě přinášet novinky současně s verzí pro Android. V každém případě je to výhra pro všechny. (Apple navíc nejspíš přestane platit licenční poplatky za aplikaci.) Jen budou muset videachtiví uživatelé na pár klepnutí stáhnout novou aplikaci, což majitelé smartphonů beztak dělají několikrát do týdne.

 

Zdroj: The Verge