Hlavní navigace

V Japonsku vyvinuli LCD bez podsvícení. Jeho spotřeba činí pouhé 3 mW

8. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Obrazovka bývá u mobilních zařízení, včetně notebooků, jedním z největších konzumentů elektrické energie. U zařízení pracujících na akumulátor je to docela problém, protože během vaší práce se zobrazovadlo a jeho podsvícení jednoduše nemůže vypnout. Problém se spotřebou se někdy dá vyřešit použitím elektronického papíru místo LCD (například u čtečky Kindle). Tato technologie však není vhodná všude, jelikož není schopná rychlé změny obrazu, například při přehrávání videa či zobrazení kurzoru. V Japonsku bylo ovšem vyvinuto LCD, které si zachovává vysokou obnovovací frekvenci, ale zároveň má minimální spotřebu, srovnatelnou s elektronickým papírem.

Základem technologie jsou totiž stále tekuté krystaly; vtip je v tom, že obrazovka nepoužívá podsvícení, nýbrž pouze odráží světlo z vnějšku – tedy stejně jako papír či podobný materiál. Místo podsvícení je pod matricí prostě reflexní vrstva. Základní obraz je monochromatický (odražené světlo je bílé), barevný obraz je vytvořen aplikací barevných filtrů. Použitá technologie umožňuje na rozdíl od elektronického obrazu uspokojivé zobrazení barev a jak již bylo řečeno, také přehrávání videa – při demonstraci na jednom ze zařízení běžel krátký film Big Buck Bunny.

Prototyp refelxivního LCD od Japan Display

Panel má integrovánu paměť SRAM, která udržuje informaci o aktuální hodnotě pixelů. Díky tomu není třeba statický obraz obnovovat, což umožňuje v tomto režimu srazit spotřebu na minimum – údajně pouze 3 mW. Při přehrávání videa či jiném dynamickém provozu však bude spotřeba o něco vyšší. Vzhledem k reflexivní povaze obrazovky ji nelze sledovat ve tmě, neboť se spoléhá na vnější osvětlení. Při venkovní práci na denním světle je toto však naopak výhoda, neboť by panel měl být mnohem čitelnější než alternativa s podsvícením.

Firma Japan Display Inc., kde byla technologie vyvinuta, již zkonstruovala dvě varianty prototypů, lišící se ve svých schopnostech. V obou případech jde o sedmipalcová LCD. První zařízení je údajně zcela připravené na sériovou výrobu, takže mu již scházejí pouze zákazníci. Jde o obrazovku s rozlišením 1024 × 768 bodů (poměr stran 4:3 je myslím chvályhodný) a strukturou pixelů RGB. Co se barevného podání týče, není zatím příliš světoborné – pokryto je 5 % prostoru NTSC.

" height="315" frameborder="0" width="560">

Tento nedostatek má překonat druhý prototyp, který ovšem ještě není zcela finalizován. Pokrytí barevného prostoru u něj vzroste na 36 %, ovšem za cenu o něco menšího „jasu“, neboť odrazivost tohoto panelu bude pouze 28 %, oproti 40 % u varianty s méně šťavnatými barvami. Kontrast by ovšem měl zůstat stejný (30:1). Spotřeba při zobrazení statického obrazu je, jak jsem již napsal, u obou modelů 3 mW. Barevnější varianta má rozlišení 1024 × 576 bodů (čili poměr stran 16:9) a struktura pixelu je údajně RGBW, tedy přibyla bílá složka.

 

KL24

Ideálním použitím pro tato LCD samozřejmě zůstávají čtečky elektronických knih. Vysoká obnovovací frekvence již ovšem vedle sledování videa umožňuje také komfortní prohlížení internetu (včetně všech animovaných reklam, chce se dodat), takže by se čtečkám s dlouhou výdrží na akumulátor mohly otevřít dveře ke zcela novým možnostem, konkurujícím běžným tabletům.

Zdroje: Japan Display Inc., DigInfo TV