Hlavní navigace

V NUCu se může přehřívat SSD, Intel do skříní začne dávat termální vložku

20. 7. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Že to s chlazením kompaktních počítačů nemusí být žádná legrace, asi nikoho nepřekvapí, zejména když přijde na letní vedra nebo pobyt v tropičtějších končinách. Problémy s teplem dostihly také Intel, který se loni vrhl na trh maličkých barebonů s počítačem NUC (verzi vybavenou Celeronem 847 jsme u nás měli v testu). NUC má podle všeho problémy se stabilitou, které způsobuje přehřátí SSD. Ty nyní firma řeší drobnou úpravou skříně.

Zatímco ULV procesor aktivní chladič NUCu dokáže uchladit, přehřátí může postihnout komponenty, které se nacházejí na zadní straně desky. Tam je vyvedena dvojice konektorů mini PCI Express, do nichž se osazuje bezdrátový modul a SSD formátu mSATA. Podle všeho je problém právě v bezdrátové kartě, která se nachází vespod. Při větším provozu na síti (například při kopírování velkých souborů) se modul příliš hřeje a vysoké teploty způsobí selhání SSD nad ním (zajímavé je, že zrovna tento týden Samsung do nové řady SSD implementoval ochranu před přehřátím). Podle serveru TechReport je pak obyčejně výsledkem zaseknutí systému.

Intel NUC DCCP847DYE Intel NUC DCCP847DYE Intel NUC DCCP847DYE

Problém byl údajně pozorován na modelu vybaveném rozhraním Thunderbolt; je možné, že varianty, které jsou místo toho osazeny Ethernetem (na obrázcích), se nepřehřívají dost na to, aby došlo k problému. Řadič hunderboltu se totiž nachází hned za sloty mini PCI Express, v místě po konektoru RJ45. Každopádně ale Intel upraví použité skříňky modelu DCCP847DY přidáním měkké termální vložky na kryt skříně (viz obrázek). Ta po smontování dosedne na SSD a měla by z něj teplo odvádět do krytu, což zřejmě stačí k zachování stability i při vytížení bezdrátové sítě.

Intel NUC - upravený kryt

Takto upravené sady se na trhu zřejmě začnou objevovat okolo začátku srpna (augusta), nicméně pokud se vás problém týká, nemělo by být zas tak těžké podobné opatření nainstalovat doma. Vložka použitá Intelem má údajně tloušťku 9,5 mm, ale možná by se dala nahradit například nalepením nízkého pasivu ze staré grafiky či základní desky. Alternativním řešením je nastavit větráček tak, aby neustále běžel na plné otáčky (za to ale zaplatíte hlukem), nebo odebrání krytu skříně.

Ačkoliv se zřejmě SSD v ostatních NUCích nepřehřívá do té míry, že by se počítač zasekl, nebude možná od věci se proti teplotám pojistit i u nich. Podobné problémy s teplotou by se asi teoreticky mohly vyskytnou také s alternativními skříněmi.

CS24

 

Zdroje: Intel, techPowerUp, The Tech Report