Hlavní navigace

V obchodech by se brzy měla objevit 2TB SSD 850 Evo a SSD 850 Pro od Samsungu

6. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Paměti NAND nepotřebují jakožto křemíkové čipy příliš mnoho prostoru, takže teoreticky by SSD mohla mít značně větší kapacity, než dnešní HDD. Protože by ale takové disky byly pro většinu zákazníků nedostupné cenově, nemají výrobci moc motivací je vyrábět a omezení pro kapacitu kladou i dostupné řadiče. Mainstreamová 2,5" SSD proto ustrnula na kapacitě 960–1024 GB. Teď už se ale podle všeho chystá změna, neboť společnost Samsung se chystá začít prodávat 2TB modely ve svých nejpopulárnějších řadách disků.

Německý web ComputerBase si totiž minulý týden všiml, že se v některých internetových obchodech objevily 2TB disky řady Samsung SSD 850 Pro a SSD 850 Evo. Samsung samotný takové disky zatím neohlásil, takže tyto obchody je do svých ceníků zřejmě vložily předčasně (možná omylem). Nicméně jedná se hned o několik prodejců, takže je slušná pravděpodobnost, že se tato SSD skutečně chystají na trh a brzy by měla být v distribuci.

SSD Samsung 850 EVO
SSD Samsung 850 EVO

Dotyčné e-shopy zřejmě ještě nemají pro tyto disky reálné popisky, a tak nemá příliš cenu se zabývat specifikacemi, které uvádějí. Nejspíše jsou totiž zkopírované z položek pro menší kapacity. Nevíme tedy, jak moc jsou 2TB modely podobné 1TB či menším SSD 850 Evo a Pro, či zda mají jiné výkonnostní hodnoty. Každopádně by ale stále mělo jít o normální 2,5" disky s 6Gb/s rozhraním SATA. V modulech mSATA a M.2 se asi takováto kapacita zatím čekat nedá.

 

Obchody uvádějí také cenu pro oba disky, i když ani u té není jisté, zda je reálná. Je možné, že je zatím střelená jen od oka, neboť obchody často před uvedením nemají informace o konečné doporučené ceně a dozví se jí až na poslední chvíli. Každopádně se 2TB SSD 850 Evo (kód MZ-75E2T0B) v obchodech objevuje s cenami začínajícími od 793 EUR (velká část je pod 800 EUR), což by u nás znamenalo 21 500 CZK. Pro náročnější by pak 2TB SSD 850 Pro (MZ-7KE2T0BW) mělo stát od 925–935 EUR, tedy něco přes 25 000 CZK.

 Samsung SSD 850 Pro
Samsung SSD 850 Pro

Je tedy jasné, že dostupnost těchto 2TB disků – a také jejich konkurence od ostatních výrobců, která bude zákonitě následovat – je prozatím něco, co ovlivní jen malé množství lidí, schopných se s takovou cenou jen za disk nějak srovnat. Pokud jinak tato SSD budou mít 7mm výšku, pak budou fungovat i v mnoha noteboocích, kam 2TB HDD (což vyžaduje tři plotny) ani nedostanete, a půjde tedy o jedinou možnost, jak takovouto kapacitu dosáhnout. V dlouhodobějším horizontu by příchod běžných 2TB SSD ovšem mohl přinést celkové posun kapacit, a tedy snížení cen za gigabajt i v lacinějších kategoriích.

 

Aktualizace (6. 7. 2014):
Zas tak velký ten předstih nakonec nebyl, Samsung totiž během dneška 2TB modely obou disků ohlásil i oficiálně. Podle tiskové zprávy mají disky nový řadič označený MHX (menší modely mají pokud vím čipy MEX a MGX) a také 2GB mezipamět LPDDR3 (složenou ze čtyř 4Gb 20nm čipů Samsungu). Jako NAND je použitá V-NAND s 32 vrstvami, čipy jsou 128Gb a použito je jich celkem 128. To je zajímavé, neboť tato paměť by měla být typu TLC, což u SSD 850 Evo není nic nového. Modely SSD 850 Pro ale doposud používaly MLC paměti s 86Gb kapacitou na čip, takže pokud nemá Samsung ve specifikacích chybu nebo neuvedl 128Gb čipy MLC, je 2TB model SSD 850 Pro také založený na levnější NAND typu TLC.

MMF24

Záruka je u modelu Pro desetiletá s garancí zápisu 300 TB, u modelu Evo je záruka pětiletá s poloviční garancí zápisu (hodnoty jsou stejné jako pro 512GB a 1TB modely Evo a Pro).

Zdroj: ComputerBase (1, 2, 3)