Hlavní navigace

V roce 2014 se prý rozšíří SSD s TLC NAND. Místo rozhraní SATA přijde PCIe

18. 12. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co se bude v příštím roce dít v oblasti úložišť typu SSD? Částečnou odpověď na tuto otázku se pokusila předestřít analytická firma TrendForce. Dle jejích odhadů nás příštím roce čeká rozmach disků komunikujících se systémem přímo pro sběrnici PCI Express, čímž padne úzké hrdlo v podobě rozhraní SATA. Čím dál více modelů SSD se ale také začne spoléhat na levnější NAND typu TLC s nižší životností v zápisu.

PCI Express
V příštím roce údajně výrobci SSD přejdou od protokolu SATA 3.0 coby standardní metody připojení disků na rozhraní PCI Express 2.0. To konečně na čas odstraní limit přenosových rychlostí (při dvou linkách lze duplexně přenášet data rychlostí do 1 GB/s a při čtyřech 2 GB/s). Zejména v noteboocích se má PCI Express stát mainstreamem místo disků připojených přes SATA (a karet mSATA) – tedy alespoň co se týče dražších laptopů například pro firemní klientelu. Jak se ceny disků na bázi PCI Express budou přibližovat diskům s rozhraním SATA/mSATA, má se PCI Express rozšířit globálně i do levnějších segmentů – to by se dle odhadů TrendForce mohlo stát v roce 2015.

Podpořit nástup PCI Express měly i procesory Broadwell od Intelu s čipovými sadami devítkové řady. U těch byla nicméně mezitím zrušena podpora pro rozhraní SATA Express, které také běží na bázi PCI Express. Disky SSD formátu M.2 by ale bez ohledu na to měly s Broadwellem fungovat.

Vlevo disk typu mSATA, vpravo M.2
Vlevo disk typu mSATA, vpravo M.2

Bohužel se asi nemůžeme těšit na na to, že se do mainstreamu dostanou SSD přímo pro slot PCI Express – ta asi stále zůstanou doménou nejdražšího highendu. V TrendForce se očividně zabývali primárně trhem s mobilními úložišti pro notebooky. Pod rozhraním PCI Express si je proto třeba představit buď zařízení formátu M.2, nebo pro podobné proprietární sloty (nestandardní SSD má tuším v oblibě Apple). Na druhou stranu, i tato technologie by se díky slabosti rozhraní SATA mohla dostat do stolních PC. Desku se slotem pro SSD typu M.2 jsme zde měli minulý týden (ASRock Fatal1ty 990FX Killer pro platformu AM3+); je možné, že se tento trend objeví i u dalších modelů a výrobců. Mobilní SSD jsou již také běžnou záležitostí v kompaktních PC a barebonech, či v strojích All-in-one a deskách formátu Mini-ITX.

Samsung SSD 840 Evo
Samsung SSD 840 Evo

Nástup SSD s TLC NAND
Další technologií, která se má v příštím roce podle TrendForce prosadit, je levná NAND typu TLC. Ta má sice horší životnost (menší počet přepisů) než obvyklejší paměť NAND typu MLC, kompenzuje to ale nižší cenou. Jak se ukázalo u disku Samsung SSD 840 Evo, zařízení na bázi TLC si mohou vést velmi dobře jak u recenzentů, tak i u uživatelů. Několik výrobců SSD proto údajně na příští rok připravuje obdobná SSD, také založená na pamětech TLC. Dražší disky by měly dále zůstávat u lepší NAND typu MLC, v levnějších segmentech ale výrobci údajně čím dál častěji budou šetřit a nasazovat TLC.

 

Trh s SSD ovládly velké společnosti
TrendForce také zveřejnilo pár hrubých čísel o rozložení sil na trhu s SSD. Dle jeho analýzy nyní ovládají drtivou část trhu velcí výrobci soustředění zejména na trh OEM. Jde o firmy Samsung, Sandisk, Intel, Micron (Crucial), Toshiba, SK Hynix a Liteon, které obvykle ještě mají vlastní výrobu NAND a někdy též řadičů. Tyto firmy mají dle TrendForce držet 90 % trhu s SSD. Z toho je vidět, že menší značky, zaměřené spíše na koncový trh a náročnějšího zákazníka nemají příliš nadějí na výrazný úspěch, což trochu dokládá nedávný bankrot OCZ. Průkopnická éra a doba „startupů“ ve sféře SSD zřejmě skončila.

Řadič SandFroce série SF3700
Řadič SandFroce série SF3700

MMF24

Podobná konsolidace trhu zdá se probíhá i v oblasti řadičů pro SSD. Ty si dnes část největších výrobců vyrábí sama (často díky akvizicím, viz třeba právě koupě OCZ Toshibou, nebo koupě firmy LAMD Hynixem), nicméně zároveň je stále běžné používání čipů od nezávislých výrobců. Jejich rozšíření by nyní také mohl podpořit přechod na nové technologie, například právě TLC a rozhraní PCI Express. Z různých výrobců řadičů údajně trhu s přehledem vládne duopol firem LSI (výrobce čipů SandForce) a Marvell, jehož řadiče používají například SSD Crucial M500. Tyto firmy spolu tvoří 85 % produkce řadičů. Podíl zbylých menších značek (Phison, SMI, JMicron) bude asi v budoucnu spíše klesat; také bych osobně čekal, že se další z nich mohou stát objektem akvizic.

Zdroj: TrendForce