Hlavní navigace

V testovací verzi Chrome OS se objevila první verze funkce pro redukci modrého světla

26. 5. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce
Tzv. noční režim se zřejmě objeví v Chrome OS, pokud si to Google nakonec nerozmyslí. Důvod k tomu ale nemá, takže se můžeme opatrně těšit.
Funkce pro potlačení modrého světla

se v poslední době těší velké oblibě. Objevila se totiž jako pevná součást výbavy několika operačních systémů. V případě iOS šlo o verzi 9.3 z jara 2016. Do macOS pak Apple stejnou funkci přidal v rámci verze 10.12.4, jež vyšla letos v březnu.

Google s redukcí modrého světla experimentoval loni v rámci testování Androidu 7.0. Finální vydání obsahuje funkci jen skrytě, je však stále dostupná např. pomocí aplikace Night Mode Enabler. Tzv. noční režim Google nasadil pro všechny až v Androidu 7.1 z loňského podzimu. Úplně čerstvě pak modré světlo zvládá potlačovat také Windows 10, a to od letošního dubnového vydání Creators Update.

CS24

Jak používat redukci modrého světla na systémech, které příslušnou funkcí vybaveny nejsou? Většina lidí má starší Android, kde je možné využít aplikace jako Twilight. Na osobních počítačích redukuje modré světlo např. Flux. Řešením pro Chrome OS zřejmě neexistuje, takže tam je nutné počkat na implementaci funkce ze strany Googlu.

Další je na řadě opět Google. Kromě Androidu má ještě další operační systém. Jak se upozornili na webu Chrome Story, Chrome OS by se měl možnosti redukovat modré světlo dočkat v relativně blízké budoucnosti. Aktuálně se podle reportu nachází v rámci aktualizačního kanálu Dev, takže i kdyby šlo testování dobře, funkce se do stabilní větvě systému prokope až za několik týdnů.

Její přítomnost potvrdil Scott Collier, jenž přidal i obrázek aktuální podoby nastavení. Není ale od věci si připomenout, že Googlu může vývoj trvat ještě dlouhé měsíce, než bude s výsledkem spokojen. Nebo funkci nakonec vyškrtne, ačkoli to by podle mě nedávalo smysl. Když to zvládl v Androidu, není důvod, proč by noční režim neměl dostat Chrome OS. Konkurenční systémy navíc funkci mají.

Noční režim se objevil v raném testovacím vydání Chrome OS (Foto: Scott Collier) Noční režim se objevil v raném testovacím vydání Chrome OS (Foto: Scott Collier)