Hlavní navigace

V USA bude muset mít každý dron svou „poznávací značku“

21. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ať už je vaším hobby létání s kvadrokoptérou, multikoptérou či jakýmkoli jiným dronem, ve Spojených státech legislativa asi hodně přitvrdí. Létající „hračky“ totiž z módy nevychází a naopak jich létá čím dál tím více. Kvůli cenové dostupnosti a prakticky nulové regulaci ze strany zákonů se pak často dostane ovladač do ruky ne zcela kompetentní osobě nebo se majitel díky anonymitě zkrátka jen vyhne odpovědnosti za způsobené škody.

Dron – ilustrační obrázek
Dron – ilustrační obrázek

Dalším problémem je i ohrožení soukromí, a to kvůli kamerám na palubě. Oči statisíců malých bratříčků tak chce mít pod kontrolou i velký bratr – vláda USA. Různé „přehmaty“ leteckých nadšenců totiž vyplňují mediální prostor relativně často a jde i o takové záležitosti jako dron na ranveji mezinárodního letiště apod. Po zpřísnění zákonů tedy volá i policie.

 

Aktuální iniciativa na povinnou registraci všech zakoupených dronů pochází od Ministerstva dopravy USA, které předběhlo úřad Federální letecké správy (FAA). I ten totiž dlouhodobě volá po přísnější legislativě, avšak první praktické kroky plánuje až na rok 2017. Ministerstvo by mohlo alespoň povinnou registraci majitelů zavést rychleji. Otázkou je, zda by majitelé museli hlásit i prodej drona dalšímu člověku nebo zda se povinná registrace bude vztahovat i na dříve pořízené stroje.

 Dron – ilustrační obrázek
Dron – ilustrační obrázek

Zdroj: NBC News

Autor článku