Hlavní navigace

Válka mezi Applem a Samsungem může dnes skončit. Nebo ne?

22. 5. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Dvě přední společnosti na trhu se smartphony a tablety již více než rok trápí patentové neshody a následné soudní spory. V San Franciscu právě jednají nejvyšší zmocněnci firem o společné dohodě a ukončení války.

O soudních sporech mezi Applem a Samsungem se toho napsalo již mnoho. Obě strany se žalují za to, že ten druhý porušuje jejich patenty a naopak. Občas se některé společnosti podaří zařídit krátkodobý zákaz prodeje konkurenčního výrobku v některé zemi, největším zlem ale je celkové špatné světlo, které díky vleklým sporům na obě firmy dopadá.

Možná i proto se v San Franciscu koná dvoudenní zasedání, kterých se zúčastní šéfové obou firem, Tim Cook (Apple) a Čche Ki-song (Samsung), firemní právníci a soudce Joseph Spero, který proslul svou snahou dovést soudní jednání k vzájemné dohodě (jak se mu například minulý týden povedlo u sporu mezi Applem a HTC). Ve hře je i možná domluva o křížovém licencování patentů.

 

CS24

Jak to nakonec dopadne, je zatím ve hvězdách. Spousta lidí ale nevidí východisko, a to už jen z důvodu konkurenční nesnášenlivosti. Jak například Vaughn Walker, bývalý soudce a současný firemní prostředník, uvádí: „Nedokážu si představit, že by se hlavní šéfové podniků tohoto druhu vážně dokázali dohodnout na něčem takového rozsahu, už jen jednoduše proto, že jsou spolu v jedné místnosti.“ Pokud jednání úspěšná nebudou, bude spor pokračovat dalším velkým soudním jednáním v červenci. 

Zdroj: The Verge, Reuters