Hlavní navigace

Ve Španělsku budou muset agregátory zpráv platit poskytovatelům obsahu

28. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Propírané téma zpoplatňování agregace zpráv na internetu bylo rozseknuto ve Španělsku. Prošel tam zákon, který způsobí, že agregátory jako Google News budou muset platit poskytovatelům obsahu za tom, že zobrazí na své stránce jejich články. Zákonu se přezdívá Google Fee a podle zastánců má zabránit porušování autorských práv.

Druhá strana jej naopak vidí jako omezení svobody projevu. Kdo nebude kompenzovat vydavatelům využívání jejich obsahu, bude pokutován někde mezi 30 000 až 300 000 eury. Hrozí i zablokování stránky. Služba jménem Meneame už na svém blogu oznámila, že ačkoli na sbírání odkazů na zprávy z internetu něco vydělá, na pokrytí nákladů to stačit nebude.

 

Právě zdrojové weby na agregaci titulků a zpráv vydělávají mnohem více. V důsledku jim nový zákon může spíše uškodit. V tuto chvíli není jasné, jestli pod něj spadají i sociální sítě. Jeden právník a blogger zastává názor, že vedle sociálních sítí by zákonu mohla podlehnout dokonce i fóra nebo encyklopedie Wikipedia.

Není divu, že se místní surfaři obávají omezení svobody internetu. Varují před rozpadem sociálních sítí ve Španělsku. Google se ohání tím, že vydavatelé, kteří si nepřejí být v Google News, se mohou ze služby ztratit. Tuto možnost firma nabídla už před několika měsíci ze strachu, aby se s ní někdo nesoudil kvůli domnělému porušování autorských práv.

CS24

Google News navíc není zatíženo reklamami. Tato služba tedy postrádá obchodní model. Jenže Google už v minulosti pohořel v Belgii, kde mu bylo zakázáno reprodukovat cizí obsah. Ve Francii pro změnu prakticky musel uplatit vydavatele vytvořením fondu o objemu 60 mil. eur na podporu digitálního zpravodajství.

Zdroj: The Age