Hlavní navigace

Ve Windows RT lze díky hacku spouštět vlastní aplikace v desktopu

7. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft ze svých požadavků nesleví, má k tomu přirozeně důvod. Ve Windows RT nelze z technických důvodů spouštět desktopové aplikace. Musely by být předělány pro procesorovou architekturu ARM. To by sice žádný velký problém nebyl, rozhodně se jedná o proveditelný postup, vývojářům v cestě nicméně stojí ještě restrikce, uvalená Microsoftem. I kdybyste si svůj vlastní program upravili, ve Windows RT jej nespustíte, protože vám v tom zabrání samotný operační systém. Poradí vám, že máte zajít do Windows Store a vybrat si nějakou dotekovou aplikaci.

Tip: Srovnání edic dle funkcí: Windows 8, Windows 8 Pro a Windows RT

Blog On the Surface of Security odhaluje nepřekvapivou informaci. Potvrzuje totiž, že ve Windows RT lze spouštět překompilované desktopové programy, zabraňuje jim v tom nicméně umělé omezení, nastavené výrobcem operačního systému. Copak si někdo myslel něco jiného? Microsoft desktop omezil, aby nás donutil pracovat s Metrem. Což je v pořádku, na tabletu stejně vyžadujeme dotekové prostředí. Myslíme si, že jedním z důvodů, proč ještě nebyl desktop zcela odebrán, je kancelářská sada Office.

Ta je k Windows RT běžně přibalována, přičemž domácí textový editor a tabulkový kalkulátor zatím existují jen a pouze v desktopu. Další verze může vzniknout také pro dlaždicové rozhraní, momentálně se ale Word ani Excel bez pracovní plochy neobejdou. Redmondští tedy alespoň přikročili k tomu, abychom ARM brali jako novou platformu a nespojovali ji zbytečně moc s minulostí. Desktop zřejmě bude časem odstraněn. Než se tak stane, budou se různí hackeři pokoušet v tomto prostředí zprovoznit aplikace pro starší Windows.

 

Od vstupu systému na trh uplynuly více než dva měsíce a 6. ledna došlo zřejmě k prvnímu průlomu. Ve Windows RT byla objevena chyba, která se v jádru systému nacházela již dříve a odnož Windows pro procesory ARM ji převzala. Autor průniku Ertéčka popisuje jako čistý a pěkně provedený port. Není tudíž omezen z hlediska funkcionality oproti sesterským Windows 8. Zavedeny byly prakticky pouze umělé restrikce. Pochopit je nicméně lze docela snadno.

Dotekové aplikace používají technologie a přístupová rozhraní, která byla připravena pro co nejméně náročný běh. Na pozadí nevysávají energii z akumulátoru a nezpomalují počítač. Současně nepředstavují takové bezpečnostní riziko, protože Windows Store hlídají strážní andělé, pardon, zaměstnanci podniku. První pokus o zpřístupnění desktopu ve Windows RT ale nelze považovat za dokonalé řešení. Naopak, je poměrně složité a hack musí být obnoven při každém spuštění počítače.

CS24

Desktopové prostředí je na platfromě ARM záměrně omezené
Desktopové prostředí je na platfromě ARM záměrně omezené

Zdroj: On the Surface of Security via The Verge