Hlavní navigace

Vědci dokázali skrz lidské tělo poslat data. Mohly by se tím nahradit zámky

4. 10. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Každý z vás se už určitě přesvědčil, že lidské tělo vede elektřinu. Co takhle jím ale provést užitečný datový signál? Vědci z Washingtonské univerzity navrhli systém, kterým by se díky vodivým vlastnostem těla daly bezpečně odemykat dveře. Dnes už existují chytré zámky, které lze bezdrátově odemykat pomocí mobilu. Každý bezdrát je ale bezpečnostní riziko. Vikram Iyer, Mehrdad Hessar a Shyam Gollakota proto spojili zámek s mobilem pomocí dotyku.

Vědci z University of Washington udělali z lidského těla datový vodič
Vědci z University of Washington udělali z lidského těla datový vodič

Vědci využili nízkofrekvenční signál (2–10 MHz), který vysílají kapacitní snímače otisků prstů (iPhone 5S a 6S, Verifi P5100 USB) nebo touchpad v notebooku (Adafruit ve Thinkpadu T440s). Zachytávali jej pak pomocí USB TV tuneru s čipsetem RTL2832u doplněným o upconverter, který zvýšil vysílanou frekvenci o 125 MHz (TV tuner by jinak tak nízké frekvence nezachytil).

Výzkumný tým dokázal pomocí čtečky otisků přenášet data rychlostí 25 bitů za sekundu, u touchpadů notebooků to byl dvojnásobek. Taková rychlost stačí na vyslání autentizačního klíče z mobilu do zámku. Tvůrci vidí potenciál i v zabezpečení zdravotních zařízeních, které by stejným způsobem vysílala data jen mezi pacientem a lékařem. Rychlost přenosu by dokonce mohla být i vyšší, ale to by výrobci museli více otevřít přístup k ovládání snímačů.

 

Zdroj: Washington.edu, studie v PDF via Engadget