Hlavní navigace

Verbatim External HDD 500 GB: USB vs. eSATA

20. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Verbatim a zakuklený Samsung

Verbatim dělá 3,5" externí disky s podporou eSATA ve dvou kapacitách: 500 GB a 1 TB. U 500GB varianty, kterou jsme obdrželi na recenzi, výrobce uvádí 7200 otáček a alespoň 8 MB cache. Z těchto údajů tedy nepoznáte, o jaký pevný disk se v útrobách jedná, jen si můžete být jisti, že to není Verbatim. Tato společnost totiž sama o sobě pevné disky nevyrábí, musí se tedy obracet na některého z výrobců jako Seagate, Western Digital, Samsung nebo Hitachi.

Testovaná verze externího úložiště Verbatim sázela na schopnosti disku Samsung SpinPoint F1 500 GB (HD502IJ, 1AA01113, SATA300, 250 GB na plotnu, 16 MB cache). Ačkoli bych od řady F1 s relativně malou kapacitou, na níž stačí dvě plotny, čekal tichý chod, nebylo tomu bohužel tak. Pohyb hlaviček byl velmi hlučný (AAM je u disku i podle výsledků vypnut), otáčení ploten vás u tichého počítače večer bude také rušit.

S vibracemi si konstrukce rámečku od Verbatimu poradí, celkové odhlučnění disku však není dobré a upřímně řečeno vůbec nerozumím vypnutí AAM. Bude většina uživatelů disků snad upřednostňovat nějaké procento výkonu u pro externí disk netypických operací před tichým chodem?

Ještě se vraťmě k rozdílům mezi eSATA a USB 2.0. Kromě toho, že eSATA umožňuje dosáhnout výrazně vyšších přenosových rychlostí (teoreticky 3 Gbit/s vs. 480 Mbit/s), můžete v režimu eSATA sledovat informace o disku (sada S.M.A.R.T.). Bohužel mi žádná utilita nebyla schopna přečíst údaj o teplotě, který S.M.A.R.T. standardně nabízí.

eSATA už dlouho na všechny své dražší desky osazuje Asus, další gigant - Gigabyte - eSATA zase řeší bracketem, který vyvede dva SATA konektory na eSATA a jeden Molex případně jako přídavné napájení. Ani u desek dalších výrobců už eSATA není vzácností. Zatím se však nemůže pochlubit takovou univerzálností a rovněž musím říct, že ani s funkcí HotPlug (HotSwap) to není úplně jednoduché. V případě tohoto disku jsem před prvním použítím v eSATA režimu musel stejně nakonec restartovat Windows, nic na tom nezměnil ani aktivní režim AHCI.

K externímu disku samozřejmě patří i zálohování, to Verbatim vyřešil umístěním instalátoru Nero BackItUp 2 Essentials přímo na disk.

Jako souborový systém Verbatim zvolil FAT32. To je vcelku logická a opatrná volba, disk bude pravděpodobně podporován na drtivé většině všemožných zařízení. Máte-li však jistotu, že disk budete používat jen všude tam, kde například NTFS není vůbec žádný problém, už kvůli velkým souborům doporučuji hned na začátku používání souborový systém změnit. 

Součástí příslušenství je docela podrobný manuál, adaptéry pro zapojení na německou (a tím pádem i českou) a britskou zásuvku, USB kabel a eSATA kabel.

Disk je navržen tak, aby zůstal v poloze ležmo, někomu to může vyhovovat více než postavená kniha u externích disků WD MyBook, někomu naopak méně.

Výsledky testů a verdikt

CrystalDiskMark 2.2 otestuje nejen přenosové rychlosti při zápisu velkých bloků, ale poskytuje zajímavý údaj o tom, jak si disk poradí s menšími soubory.

Výsledky jsou v pořadí Verbatim External HDD 500 GB eSATA, Verbatim 500 GB USB 2.0 a pro srovnání ještě Western Digital Caviar Blue 640 GB (WD6400AAKS) SATA:

HD Tach pro změnu otestuje rychlost čtení po celé ploše disku, díky testu dávky vidíte rozdíly v propustnosti rozhraní a zajímavý je i údaj o přístupové době (dokazuje vypnuté AAM u Verbatimu/Samsungu).

Výsledky opět v pořadí Verbatim External HDD 500 GB eSATA, Verbatim 500 GB USB 2.0 a pro srovnání ještě Western Digital Caviar Blue 640 GB (WD6400AAKS) SATA:

Pokud by někoho z vás zajímal externí pevný disk z hlediska možnosti rozběhnout na něm operační systém, jistě vezme zavděk výsledky z aplikačního PCMark Vantage.

Verbatim, eSATA

Verbatim, USB 2.0

WD6400AAKS, USB 2.0

Verdikt

Sečteno podtrženo, rozhraní eSATA může být zajímavé pro ty z vás, kteří často dělají kompletní zálohy větších objemů anebo pro ty, kdo se rozhodnou zprovoznit na takovém externím disku operační systém.

CS24

Provedení disku od Verbatimu není špatné, na rozdíl od některých výrobců vás nenutí shánět si eSATA kabel zvlášť, cena patří mezi stejně velkými externími disky s rozhraním eSATA i USB 2.0 k těm nižším, decentní design by vás nemusel urážet. Možná je škoda, že po vzoru WD MyBook není k disku k dipozici propracovanější zálohování (třeba se systémem záloha na jediné stisknutí) a mě osobně vadilo, že disk nemohu postavit na výšku. Od externího disku ale taky trochu čekám tichý chod, na odhlučnění Verbatim ale moc nemyslel a bez AAM nebyl osazený disk Samsung F1 v rámečku vůbec tichý.

Verbatim External Hard Drive 500 GB

+ rozhraní USB i eSATA (a kabely v balení)
+ rychlost
+ slušná cena (mezi eSATA ext. disky)

- není tichý