Hlavní navigace

Věřte-nevěřte: GT206 a GT212

9. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hned na začátku musím poznamenat, že zprávy serveru TechConnect Magazine odporují současnému obecnému mínění. Přesto jsou alespoň dle mého názoru uvěřitelnější, neboť vysvětlují, proč ani po více než třech měsících není na trhu 55nm verze jádra G(T)200. (Abych vysvětlil ono dvojí značení, téměř všichni včetně představitelů Nvidie používají názvy začínající na písmena GT, na heatspreaderu na čipu je ale napsáno pouze G200.)

Během poslední doby jsme několikrát slyšeli o GeForce GTX 260 s 216 stream procesory namísto původních 192, objevil se i screenshot z GPU-Z, podle kterého je karta založena na čipu G200. Předpokládali jsme, že vyšší výtěžnost, plynoucí jednak z postupného zlepšování 65nm postupu a jednak z přechodu G200 na 55nm výrobu, umožní odemknout na nižším modelu více jednotek – ale realita může být nakonec ještě zamotanější.

Podle TechConnect Magazine chystá Nvidia na čtvrtý kvartál letošního roku nové jádro G(T)206, které bude vyráběno 55nm postupem a bude obsahovat 216 stream procesorů. Byl by ale nesmysl vyrábět současně i G200b s 240 shadery, takže dlouho očekávaného die-shrinku se pravděpodobně vůbec nedočkáme. Namísto ní tu bude sice slabší, leč levnější G206. Je pravděpodobné, že zeštíhlovací kúra nepostihla pouze shadery, jako pravděpodobná se například jeví i užší paměťová sběrnice. Obávám se, že tato dieta nebyla dostatečně drastická, aby Nvidia mohla ze dvou G206 postavit duální kartu. Ale kdo ví, třeba nás Kaliforňané ještě překvapí.

CS24

Co tedy bude s high-endem? Opouští snad Nvidia svou filozofii velkého monolitického čipu? Ne, nemusíte se bát. Již v prvním čtvrtletí roku 2009 má na trh dorazit jádro G(T)212, nový monolitický high-end, který má používat nový 40nm výrobní postup. Takový přístup je pro Nvidii velmi netypický – zelený tým se už několik let v high-endu drží osvědčených výrobních technologií. 40nm proces má ale přinést tak radikální zmenšení tranzistorů, že za to ten risk zřejmě stojí. ATI jako první přešla na 90nm, 80nm, 65nm i 55nm postupy a před několika týdny probleskla zpráva, že tentokrát chce být první Nvidia. Že by na tom přeci jen bylo něco pravdy?

Zdroj: TechConnect Magazine 1 | 2

Autor článku