Hlavní navigace

VIA Nano + nVidia Ion bude

23. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Šéf Nvidie Jen-Hsun Huang tchajwanskému serveru Digitimes potvrdil původně jen spekulace o tom, že Nvidia ve své miniplatformě Ion s procesory společnosti VIA počítá. Ba co víc, celá platforma má být už ve vývoji. První produkty založené na Ionu by se měly objevit ve druhém kvartále tohoto roku, dle Digitimes a vyjádření velitele čipsetové divize Nvidia Drew Henryho by to mělo být konkrétně v červnu a celé zařízení nesoucí samozřejmě ještě procesor Intel Atom by mělo stát 299 USD.

 

Zatím po světě kolují desítky prototypů nettopu, ve finále se počítá nejen s minipočítači, ale hlavně s netbooky. Pokud jste nečetli náš první článek o Nvidia Ion, v rychlosti si zopakujme, o co vlastně jde: dostatečně známý procesor Intel Atom je běžně dodáván s čipovou sadou Intel 945GC s ne úplně ideální integrovanou grafikou. Namísto ní vyvinula Nvidia vlastní čipovou sadu založenou na MCP7A (GeForce 9300/9400), jejíž 3D schopnosti, schopnosti akcelerace videa i výkon jsou řádově vyšší.

CS24

Pro úsporný, leč slaboučký Atom to znamená možnou GPU akceleraci nemála činností, plynulé rozhraní Vista Aero na netboocích/nettopech, akceleraci přehrávání a převodu HD videa i hraní mnoha na procesor ne až tak náročných her. Krom toho nabízí řešení Nvidia více videovýstupů, USB portů a to vše při srovnatelné spotřebě (ale samozřejmě vyšší ceně). Co by mohl Nvidia Ion znamenat pro IT trh, se dozvíte v tomto článku už uvažujícím o VIA Nano a v zajímavé diskuzi pod ním.

Zdroj: Digitimes

Autor článku