Hlavní navigace

VIA uvedla Artigo A1250, čtyřjádrový počítač je velký jako dlaň

5. 11. 2012

Sdílet

 Autor: Redakce

Na jaře jste si v těchto místech mohli přečíst o miniaturizovaném PC Artigo A1200 z dílny tchaj-wanské společnosti VIA. To využívalo vnitřnosti z vlastní produkce firmy v kompaktním balení, vhodném například k instalaci přímo na zadní stranu LCD monitoru. Nové Artigo je ještě o něco menší, neboť je založeno platformě pico-ITX. Přesto si ale polepší výkonově. Místo dvoujádrového CPU Nano totiž VIA pod kapotu zabudovala své čtyřjádro.

Artigo A1250 (VIA sama ovšem jméno píše ve formě „ARTiGO“) měří pouze 17,7 × 12,5 × 3 cm. Proti předchůdci (23,4 × 12,4 × 3 cm) se tedy krabička zase scvrkla. VIA se dokonce chlubí, že jde o nejmenší embedded zařízení s čtyřjádrovým procesorem (těžko říci, jestli je to pravda, minimálně zařízení s čipy ARM by zde zdatně konkurovaly). Vedle liposukce zaujme právě nový procesor, jímž je čtyřjádro VIA Quadcore E na taktu 1 GHz. Jeho FSB je taktována na 800 MHz a L2 cache má 1 MB. Vzhledem k počtu jader by mohlo jít o slušný upgrade, neboť dvoujádrové Nano mělo v Artigu A1200 takt také jen 1 GHz.

 VIA Artigo A1250. Mimochodem, všimněte si, že zobrazený telefon náhodou pochází od zpřízněné HTC
VIA Artigo A1250. Mimochodem, všimněte si, že zobrazený telefon náhodou pochází od spřízněné HTC

Za vyšší výkon ovšem zaplatíte určitou cenu. Quadcore E má vyšší TDP než VIA Eden X2, takže maximální spotřeba celého systému stoupla až na 30 W. To se již nedá pasivně uchladit, a proto je Artigo A1250 vybaveno ventilátorem – doufejme že rozumně tichým. Napájení je nicméně stále řešeno stejně, 12V externím adaptérem. Nová je jinak na počítači i čipová sada VX11H. Oproti obstarožní VX900 přinese především nové grafické jádro Chrome 640 (mezi jeho vlastnostmi VIA vypichuje například podporu stereoskopického videa).

VIA Artigo A1250VIA Artigo A1250VIA Artigo A1250VIA Artigo A1250

Co se specifikací týče, novější verze Artiga přišla bohužel o jeden ze dvou portů Ethernet, zachovala si však schopnost připojení dvou monitorů (přes HDMI a analogový výstup). Nové má také krabička dvojici portů USB 3.0 a postrádá sériové porty, které ale domácím uživatelům chybět nebudou. Jak u staršího, tak u novějšího zařízení je bezdrátové síťování řešeno přídavným modulem, na jehož instalaci je „skříňka“ připravená. Přes zmenšené rozměry do ní také stále dostanete 2,5" úložiště. A co není úplně bezvýznamné, nyní stroj podporuje až 8 GB paměti RAM o rychlostech 1066 a 1333 MHz (na desce je dle specifikací jediný slot SODIMM).

 

Za sebe musím říci, že se čtyřmi jádry již vypadá Artigo o poznání zajímavěji. S frekvencí 1 GHz toho totiž jedno jádro moc nezvládne, takže u Edenu X2 by mohl být nedostatek výkonu již znát. Uživatelé zřejmě nebudou spouštět zrovna moc náročných programů, čtyři jádra se ale budou hodit například pro dekódování videa ve formátech nepodporovaných grafickou kartou. Samozřejmě však platí, že v jednovláknových aplikacích vám Quadcore nepomůže.

WT100

" frameborder="0" height="315" width="560">

Zdroje: VIA (1, 2, 3)