Hlavní navigace

Viacom znovu otevřel soud s YouTube. Ve vzduchu visí miliardové odškodné

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pamatujete, když před téměř dvěma roky Google (YouTube) vyhrál spor s Viacomem, ve které obžaloba žádala odškodnění ve výši jedné miliardy dolarů? Spor ještě není u konce, Viacom uspěl o odvolacího soudu a tahanice kvůli údajnému porušování autorských práv budou pokračovat.


YouTube už nyní spolupracuje s majiteli práv a nahrávaný obsah filtruje

Případ se táhne od března 2007, dále byl rozšířen o rok později. YouTube prý od roku 2005 měl na svých serverech 79 000 videí, ke kterým nevlastnil práva. Pochopitelně je nahráli samotní uživatelé. Toho při obhajobě využil ve svůj prospěch, neboť jej dle amerického zákona DMCA chráněn tzv. „bezpečným přístavem“. Není zodpovědný za uživatelský obsah, ale musí nabídnout nástroje k jejich hlášení a mazání. Vlastníci práv mohou hlásit jednotlivé případy a poskytovatel služeb nemusí nic proaktivně mazat. Toto si Google obhájil u soudu v roce 2010.

Viacom ale znovu uhrál svůj part bravurně. Google prý nedělal dost a jen přihlížel tomu, jak se kradou cizí videa. Soud na to uslyšel a proces obnovil. Na straně Viacomu jsou znovu i zástupci Premiere League, ale podporují jej i NFC, Gannett, Associated Press a hudebníci Garth Brooks, Sting či The Eagles.

Google se naproti tomu diví, že Viacom znovu útočí kvůli pár videím (jen malé procento uložených souborů i v té době), které byly navíc už dávno nahlášeny a smazány. Nepřekvapí, že Google tiše podporují i Facebook s Yahoo, kteří se teoreticky mohou dostat do stejných problémů, pokud Viacom uspěje a vznikne nepříjemný precedens.

CS24

Ještě překvapivější je, že studio Paramount Pictures vlastněné Googlem podepsalo s YouTube velkou dohodu ohledně poskytování filmů v půjčovně YouTube. Viacom tak žaluje nového silného partnera.

Zdroj: Reuters