Hlavní navigace

Více notebooků s integrovanou grafikou

21. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Podíl procesorů s integrovaným grafickým řešením rychle narůstá. Je pravděpodobné, že s diskrétními grafikami se budeme setkávat pouze u výkonných modelů notebooků, které budou určené například pro náročné hry či 3D aplikace.

Společnosti Intel i AMD v současnosti navrhují takzvané
"graphics-enabled mikroprocesory" (GEM), kdy procesor a grafická karta jsou
integrovány v jednom kusu křemíku. Výzkumná společnost iSuppli
oznámila, že tato řešení budou podle ní v roce 2011 instalována v přibližně 15 milionech notebooků, což je kolem poloviny všech očekávaných notebooků v tomto roce. U stolních počítačů pak tento podíl bude činit 45 procent.

Důvodem tohoto nárůstu je uvedení nových procesorů Intelu s architekturou Sandy Bridge, tak také nabídka podobných řešení společnosti AMD. Výhodou takovýchto řešení je relativně nízká spotřeba energie při dostatečném výkonu. Ten kromě náročných grafických operací postačí na drtivou většinu běžných činností, včetně přehrávání HD videa.

AMD logo

GEM však nejsou určené pro hraní náročných 3D her. Uživatelé
desktopů a notebooků tak budou stále potřebovat diskrétní GPU pro hry s vysokým rozlišením a vysokou obnovovací frekvenci.

MMF24

Společnost iSuppli pro rok 2014 očekává, že 83 procent notebooků a 76 procent desktopových počítačů bude používat GEM. Takový počet bude jistě trnem v oku společnosti Nvidia,
jejíž produkty zřejmě nebudou tolik používané - grafické akcelerátory od společnosti Nvidia mají být stále populární v oblasti diskrétních grafik pro hry.

Zdroj: dailytech.com