Hlavní navigace

Víceprocesový Firefox v blízké budoucnosti neuvidíme

17. 11. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

O projektu Electrolysis se mluví zatraceně dlouho (přinejmenším dva roky), avšak „velké finále“ stále není na dohled. Takže se zatím spíše experimentuje, přestože by víceprocesový Firefox po takové době mohl pomalu nabírat reálné obrysy.

Samozřejmě není zrovna jednoduché prostě přidat podporu pro více procesů. V současné době vám na pozadí běží firefox.exe, plus kontejner se zásuvnými moduly plugin-container.exe. Zásuvné moduly běží odděleně rovněž dost dlouho a neohrožují tak stabilitu zbytku prohlížeče, když spadnou. Electrolysis má zajít dál a oddělit od sebe většinu součástí prohlížeče, podobně, jako to vidíme třeba u Chromu.

Hraje se především o stabilitu. Pakliže poběží v samostatném procesu uživatelské prostředí, zatímco webové stránky si vytvoří vlastní procesy, pád jednoho elementu/procesu neohrozí zbylé. Uživatelské prostředí by také mělo svižněji odpovídat, protože ho nebudou brzdit problematické weby. Aby Flash Player s ostatními moduly neohrožoval zbytek prohlížeče, bylo asi nejžádanější. Jenže další kusy z vysněného cíle se zatím nenaplní.

K druhotným cílům patří podpora vícejádrových strojů nebo sandbox izolující webových obsah od počítače, což zase zvýší bezpečnost. Zakomponovat Electrolysis do Firefoxu znamená hloubkově zasáhnout do kódu, bude k tomu potřeba zmobilizovat skoro všechny vývojáře pracující na prohlížeči. Jinými slovy, jde o velkou investici času a zdrojů, musí se například vyřešit fungování doplňků, takže nejdřív přijdou na řadu mnohem menší úpravy.

MMF24

Místo velké mobilizace vývojářských týmů si bude každý pracovat na tom svém. Mozilla sestavila seznam menších úprav, které nám lepší stabilitu zajistí také. Víceprocesové architektury se tak dočkáme mnohem později.

Zdroj: Lawrence Mandel via Mozilla Links