Hlavní navigace

Víme podrobnosti o novém značení Radeonů. Nastane zmatení jako v Babylonu?

9. 9. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Již v červnu letošního roku jsme vám prozradili, že budoucí Radeony nebudou řada HD 8000, nýbrž budou pojmenovány podle nového schématu. Server TechPowerUp nyní zveřejnil bližší detaily. Například to, že za tříciferným číslem modelu si AMD nechává prostor ještě pro „přídomek“ – zřejmě něco ve stylu označení Ti, které do schématu značení nesystematicky zamontovala Nvidia. Zatím nevíme, jaké přídomky bude používat AMD a zdali budou vyjadřovat jen silnější variantu daného modelu, nebo jiné zvláštní vlastnosti (napadají mě verze s nižší spotřebou, jako u procesorů).

Namísto Radeonu HD 7970 bychom si tedy mohli kupovat třeba Radeon R9 280 XT. Písmeno označující segment je zjevně volitelnou součástí názvu pro mobilní varianty (dnes např. Radeon HD 7800M) a integrovaná grafická jádra v APU (dnes např. Radeon HD 7660D). První číslice třímístného čísla vyjadřuje generaci produktu. Takže stejně jako u GeForce (GT/GTS/GTX) AMD nejspíš začne dvoustovkou a na řadu 100 přeznačí starší karty, aby udělalo radost výrobcům sestav.

 

Naposledy jsem nové značení demonstroval na příkladu mobilního modelu, a tak jsem si neuvědomil, jak je vlastně nešťastné. Pouhá mezera mezi označením výkonnostního segmentu a číslem modelu totiž svádí k přečtení dohromady (minimálně nás Evropany, kteří jsme zvyklí oddělovat tisíce mezerou), a najde se jistě mnoho lidí, kteří to budou i psát dohromady. Pravda, Radeony HD 7000 si nikdo s historickou řadou 7000 nepletl. Ale poznáte, jestli uživatel na diskuzním fóru řeší problém s Radeonem R5 450, nebo Radeonem HD 5450 (kde na krabici od MSI najde nápis „R5450“)? Moc se nesmějte, tohle se ještě prodává a u čtyřstovkové generace budeme dnešním tempem tak za dva nebo tři roky.

MMF24

Na druhou stranu je to problém vcelku jedndouše řešitelný, stačí přidat spojovník jako v případě APU (A10-6800 apod.), nebo desktopovým Radeonům do slotu PCI Express vymyslet písmeno (jen škoda, že D jako discrete už je zabrané). Nadále budeme tápat, jestli je výkonnější Radeon R7 250, nebo R6 350, mezigenerační srovnání je ale matoucí už nyní.

Zdroj: TechPowerUp