Hlavní navigace

Virtuální taxametr zatočí s vyčůranými taxikáři

15. 9. 2010

Sdílet

 Autor: Redakce

Et netera dostala nápad vytvořit mobilní aplikaci, která by sledovala skutečnou dobu a dráhu jízdy a případně bonzovala městské policii podezřelou cenu v taxi. Virtuální taxametr je zatím ve fázi konceptu, Et netera čeká na finance. Oslovila proto pražský magistrát, který by se mohl na odstranění nepoctivých taxikářů podílet.

Vývoj aplikace pro všechny mobilní platformy (mluví se o iOS, Androidu, Windows Mobile a Symbianu) včetně propagační kampaně a čtyřleté podpory vy stál necelé dva miliony korun. Pokud u magistrátu neuspějí, jsou připraveni taxametr vyvinout sami. Veřejnosti bude koncový klient dostupný zdarma.

Taxametr Et neteraVirtuální taxametr, zdroj: Et netera

Na několika náčrtech Et netera ukázala, jak by mohla aplikace vypadat (zde případně video).

Taxametr měří skutečnou dráhu pomocí GPS, obsahuje typické trasy, ceny a možnost fotografování podvodných taxi. Z aplikace bude možné přímo zavolat 156 a nahlásit podezřelou událost městské policii. Aplikace by měla fungovat offline, takže se nebudou stahovat žádná data (kvůli zahraničním turistům a drahému datovému roamingu).

Podle mě dobrý nápad, snad se nebude týkat pouze hlavního města.

 


„Aplikaci jsme samozřejmě mohli vyvinout sami, pustit ji do světa a snažit se na ni vydělat. Přijde nám však zajímavější, pokud by ji magistrát mohl použít jako řešení nelichotivé problematiky pražských taxikářů,“ řekl Martin Černohorský, generální ředitel společnosti Et netera a.s.

KL24

Nápad přijít s virtuálním taxametrem vznikl před několika měsíci po návratu z pravidelného večerního neformálního sezení managementu společnosti z restaurace, kde se mimo jiné probírala právě problematika „cen“ za taxislužby v Praze. „Nejprve jsme nápad pouze zařadili, spolu s několika dalšími, jako projekt pro náš ETN Lab. Následovala však velmi nepříjemná zkušenost našeho zahraničního obchodního partnera právě s jedním takovým nepoctivým zástupcem taxikářského cechu a my se následně rozhodli tento nápad nabídnout jedinému subjektu, který s tím může opravdu něco dělat. Tím je regulátor taxislužby na svém území – Hl. m. Praha,“ řekl ředitel pro výzkum a vývoj společnosti Et netera a.s. Jiří Štěpán.

Zdroj: Et netera

Autor článku