Hlavní navigace

Šeptanda: Vodafone by měl už brzy převzít UPC

24. 4. 2018

Sdílet

 Autor: Redakce

Aktualizováno 24. 4. 2018

Podle Financial Times je obchod už na spadnutí. Vodafone prý převezme část společnosti Liberty Global za 16,5 miliardy eur. Mobilní operátor má zájem především o německá aktiva, aby mohl lépe konkurovat tamnímu Telekomu. Získal by však také českou, maďarskou a rumunskou pobočku UPC.

Obchod pochopitelně budou muset schválit antimonopolní úřady. Kdyby k němu došlo, změnilo by to poměry i v Česku. Vodafone zde vystupuje především coby mobilní operátor, ale nemá velké pevné sítě ani televizní služby, což konkurenti v podobě T-Mobilu a O2 mají. A má je i UPC.

Původní článek z 6. 2. 2018

List Financial Times minulý týden napsal, že prý Vodafone jedná o převzetí části společnosti Liberty Global. Samotný operátor pak v tiskové zprávě potvrdil, že je v počátečních fázích diskuze o převzetí překrývajících se aktiv firmy v kontinentální Evropě. Stejný průběh ale mělo i jednání v roce 2015, k obchodu nakonec nedošlo. Bližší detaily zatím operátor neposkytl.

Obě firmy těsně spolupracují od roku 2016, kdy v Nizozemsku vytvořily společný podnik VodafoneZiggo, aby lépe konkurovaly největší tamní telekomunikační firmě KPN. Vodafone dodal mobilní síť, Ziggo pak pevné připojení a kabelovku.

Stejné propojení služeb by si Vodafone představoval i na dalších evropských trzích, kde působí společně s Liberty Global. Jde především o Německo, kde by Deutsche Telekomu vyrostla větší konkurence. Přes Telekom se k internetu připojuje 40 % Němců. Vodafone má 20% a Unitymedia vlastněná Liberty pak 10% podíl. Obě firmy navíc působí v jiných spolkových zemích, takže by Vodafone rázem získal pevné sítě v celém Německu.

ICTS24

Ve hře je i české UPC

Případná akvizice by se týkala také Česka, Maďarska a Rumunska, kde rovněž působí obě firmy. Vodafone především coby mobilní operátor, Liberty Global pak coby vlastníl kabelové a satelitní sítě UPC. Český Vodafone by ze spojení těžil nejvíce, neboť prakticky nemá vlastní pevnou internetovou síť, ani televizi. Pouze přeprodává VDSL od Cetinu a televizi od Sledování.TV. T-Mobile přitom hodlá vybudovat optiku v celé ČR a navíc spouští novou televizi.

Liberty Global se mimochodem loni v prosinci dohodl s T-Mobilem Austria na převzetí UPC Austria za 1,9 miliardy eur. T-Mobile by v druhé polovině roku měl tamní UPC převzít a získat tak přístup k 654 000 zákazníků, kteří si platí za připojení k internetu, volání a televizi. Evidentně už Liberty Global je ochotná se evropských aktiv zbavovat.