Hlavní navigace

Vodafone testuje LTE v Karlových Varech. V létě startuje naostro

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po O2 a T-Mobilu konečně oznámil spuštění LTE i Vodafone. Datovou síť nové generace momentálně testuje v Karlových Varech, komerční provoz spustí v létě. Aktuálně pokrývá asi 44 000 obyvatel. Dodavatelem rádiové části bude čínský Huawei (jako u konkurence), na výstavbě se podílí i Ericsson a Juniper.

Vodafone přestavěl dvacet BTS v centru a blízkém okolí lázeňského města. Stejně jako konkurenti nasadí do akce své dosavadní frekvenční příděly v pásmu 1800 MHz. První sítě LTE tak všichni operátoři spustí ještě před dražbou volných kmitočtů, kterou pořádá ČTÚ.

 

Červený operátor využije šířku pásma 2 × 10 a 2 × 15 MHz, teoretická rychlost stahování bude až 100 Mb/s. Vodafone rovnou uvádí, že s LTE bude možné i telefonovat díky technologii CS FallBack. Tu nasazuje i T-Mobile (O2 zatím ne). Hovory se z LTE automaticky přesměrují do 2G nebo 3G, což sice prodlouží spojení o pár sekund, ale zase bude možné používat na jednom telefonu obě služby. Aktuálně testované sítě totiž fungují jen na modemech nebo telefonech, které ale také musí sloužit jen jako datový modem. Definitivním řešením je technologie VoLTE, která otevře telefonní služby přímo nad LTE. T-Mobile ji nasadí ještě letos.