Hlavní navigace

Vodafone testuje NB-IoT. K internetu připojí celou domácnost i se psem

26. 4. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Červený operátor před rokem oznámil, že v Česku postaví třetí síť pro internet věcí. Konkurovat bude SimpleCellu/T-Mobilu (SigFox) a Českým radiokomunikacím (LoRa). Vodafone již spustil technologii NB-IoT ve své centrále v pražských Stodůlkách. Zde má také laboratoř, kde novou síť testuje se čtyřmi zákazníky.

Na podzim začne rozšiřování NB-IoT do celé republiky. Síť se dělí o místo s LTE, konkrétně v pásmu 800 MHz (využívá jen 200kHz kanál). Vodafonu stačí pouze softwarová aktualizace vysílačů, takže by pokrývání nemuselo trvat dlouho. Zajímavé je, že oproti GSM nebo LTE má NB-IoT až o 20 dB lepší signál, což by znamenalo až sedmkrát lepší pokrytí a prostupnost překážkami.

NB-IoT modul od U-Blox NB-IoT modul od U-Blox

Zákazníci testovali svá připravená zařízení a poslali první zprávy pomocí NB-IoT technologie. Výsledky testování sítě pro internet věcí potvrzují, že technologie je stabilní a lze jí jednoduše integrovat do stávajících i nových typů senzorů a zařízení,” říká Milan Zíka, viceprezident pro technologie společnosti Vodafone Česká republika a dodává:

Ukazuje se, že moduly výborně komunikují i z podzemních pater, což představuje velký potenciál pro měřiče spotřeby různých utilit nebo pro chytré parkovací systémy. Firmám i městům to může značně snížit náklady na obsluhu zařízení, jejich údržbu a opravy, a tím zefektivnit celé fungování systému.

MMF24

Vodafone pracuje s moduly dvou výrobců, pravděpodobně od Huawei a U-Bloxu. Přístupové komponenty mají 25 × 20 × 2,5 mm, takže se dají integrovat i do malých zařízení. K dispozici budou například monitorovací známky pro domácí mazlíčky. Síť je navíc energeticky nenáročná, takže by produktům nedojde šťáva několik let.

V globální síti Vodafone je dnes do Internetu věcí připojeno více než 50 milionů zařízení, z nichž několik desítek tisíc je jich dnes již v ČR (např. konektivita pro Škoda Kodiaq) a jejich počet roste každý měsíc o 1 milion nových spojení. Přednosti standardu NB-IoT v reálném komerčním provozu začali jako první využívat zákazníci šesti největších španělských měst. Od letošního ledna chytře parkují v Madridu, městský úřad v Barceloně využívá inteligentní svoz odpadků, Aguas de Valencia ve Valencii, EMASA v Malaze, EMASESA Seville poskytují inteligentní vodoměry a v Bilbau testují inteligentní měření plynu,“ říká operátor.