Hlavní navigace

vReveal: CUDA lék pro video

24. 3. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

O nástrojích pro rozhraní Nvidia CUDA, které mají co dočinění s videem, se na naších stránkách setkáváte pravidelně. Zatím je jednalo pouze o enkodéry a převody formátů (Badaboom, TMPGEnc), editory (PowerDirector 7) nebo dekodéry (CoreAVC Professional). Velký rozruch ale možná způsobí vReveal od vývojářů MotionDSP.

Princip je jednoduchý. Aplikace se stará o vylepšení kvality špatných videí, ať už se jedná o šum, pohybovou neostrost, nízké rozlišení apod. Zvyšování rozlišení a doostřování probíhá současným nejpokročilejším systémem Multi-Frame Analysis. Jde o to, že se nezpracovává pouze jeden konkrétní snímek, ale hledají se detaily i na předchozím a následujícím snímku videa, díky tomu je možné lépe zkonstruovat výsledné vylepšené video. Podobný systém použila i Toshiba v nových stolních přehrávačích, které takto vylepšují obraz DVD nosičů, když už jim to s HD DVD nevyšlo.

Klikněte pro zvětšení.

Výhodou je, že zřejmě používá DirectShow systém pro přehrávání (a tedy vylepšování) videa a proto můžete základní vstupní formáty dále rozšiřovat. vReveal se v základu chlubí formáty AVI, MPG, ASF a WMV, znalci vědí, že nejde ani tak o formáty, jako o kontejnery, ale na pomatené značení už jsme přece zvyklí. Omezení se však dočkáte v jiných oblastech. Maximální vstupní rozlišení pro zlepšování je 576 řádků (např. DVD v PALu) a na výstupu jen 720 řádků. Více ale zamrzí výstupní formáty: pouze nekomprimované AVI a WMV3. Trochu zamrzí, že zvyšuje rozlišení pouze čtyřnásobně (dvojnásobný počet pixelů na šířku a na výšku), takže maximem pro upscale je 352 × 288 px.

Minimální systémové požadavky:

  • CPU 1,6 GHz
  • 1 GB RAM
  • 50 MB místo na disku
  • systém Windows XP nebo Vista
  • grafická karta s CUDA kromě GeForce 8800 Ultra/GTX/GTS 640/GTS 320 a Quadro 4600 a 5600, pro ně přijde podpora později

Grafická karta s CUDA není potřebná, aplikace funguje i softwarově přes CPU. Pomocí GPU akcelerace ale autoři slibují až pětinásobné zrychlení. Spoustu nablýskaných videí si můžete pustit na oficiálním webu.

Další schopnosti programu už příliš nevybočují z nastoleného trendu. Úprava jasu a kontrastu je samozřejmá, přímý upload na YouTube už dneska také nepřekvapí. vReveal obsahuje i knihovnu, která proskenuje celý disk a vybere veškeré soubory s videem. Aplikaci si můžete pořídit za 39 eur v Nvidia Store, můžete ale vyzkoušet i 30denní trial verzi. Pamatujte ale, že se jedná pouze o vylepšovací nástroj, videa nelze stříhat a proto nesnese srovnání se specializovanými editory.

CS24

Papírově největší tahákem je ona schopnost Multi-Frame analýzy, která se u běžně dostupného software jen tak nevidí. Výsledky budou určitě lepší, než při klasických úpravách, ale je jen na vás, jestli budete chtít utratit peníze za vylepšování videí z mobilu a minikamer. Je ale možné, že v dalších verzích se schopnosti navýší a jednou se dočkáme software, který nám zjistí, kdo že je to zachycený mobilem v mlze ve výloze a odražený na brýlích běžího člověka, jako to známe z filmů a televize :)

Zdroj: MotionDSP

Autor článku