Hlavní navigace

Vše o RSS ve Windows Vista

14. 9. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Windows Vista v sobě mají připraveno jádro RSS čtečky. To využívají jak vlastní programy, které jsou součástí systému hned po instalaci, tak i nástroje od jiných výrobců. Vyzkoušejte práci s RSS čtečkami v různých podobách, uvidíte, že nejde o nic složitého. RSS čtečky jsou tu pro vás, aby vám zpříjemnili práci s internetem.

Co je to RSS?

Hlavním syslem RSS čteček, resp. celého principu RSS, je poskytnout čtenářům webů pravidelné informace o jejich aktualizaci. Podobné systémy existovaly již dříve a vyžadovaly speciální programy, které stahovaly informace v nejrůznějších formátech. K podobnému účelu sloužili (a někde stále slouží) e-mailové zprávy, které vám jednou za týden přinesou souhrn všech vyšlých článků.

Systém RSS však patří k absolutně nejrozšířenějšímu způsobu upozorňování na aktualizace. Tvůrci webu (nebo použitý redakční systém) vytváří na svých stránkách XML soubor se speciální strukturou, jehož adresu vložíte do programu označovaného jako RSS čtečka. V momentě, kdy na webu dojde k aktualizaci, upraví se i informace v RSS výstupu a vaše čtečka vám například sdělí, že se na webu objevil nový článek, přibyla nová nabídka v aukci nebo se prodává nová nemovitost. Využití RSS se meze nekladou.

Na možnost použití RSS byste na webu měli být upozorněni typickou oranžovou ikonkou. V řadě případů (a mělo by to tak správně být vždy) se odkaz na zdroj RSS vkládá do hlavičky kódu stránek a webový prohlížeč by pak měl odkaz na RSS zdroj zobrazit ve formě ikonky v adresním řádku webového prohlížeče, nebo někde poblíž.

RSS v Internet Exploreru 7

Webový prohlížeč Internet Explorer 7 dovede zprávy RSS zpracovávat sám o sobě. Pokud jej tedy používáte k prohlížení webu, nemusíte žádnou další speciální RSS čtečku instalovat. Ve Windows Vista je obsah této RSS čtečky předáván i dalším programům, které s ním mohou pracovat. V praxi si tak můžete zvolit, jestli zůstanete při čtení RSS u Internet Exploreru nebo jiného programu (např. RikReader). Samostatné čtečky však na druhou stranu nemusí tuto možnost využívat.

Pokud webová stránka poskytuje ve svém kódu odkaz na RSS výstup, Internet Explorer 7 to rozpozná a oranžově zabarví tlačítko se symbolem RSS v nástrojové liště. Když na něj klepnete, zobrazíte si zformátovaný obsah tohoto RSS zdroje a můžete se rozhodnout pro jeho odběr. Stačí klepnout na odkaz Přihlásit k odběru tohoto kanálu. Pokud web nabízí více zdrojů RSS, pak si je zobrazíte klepnutím na černou šipku vedle oranžového tlačítka RSS.

Pro sledování aktualizovaného obsahu v odebíraných RSS kanálech klepněte na tlačítko s hvězdičkou a zobrazte si postranní panel prohlížeče. V něm pak klepněte na tlačítko Informační kanály. Uvidíte zde seznam odebíraných zdrojů RSS. Tučným písmem jsou zvýrazněny kanály s aktualizovaným obsahem. Novinky v zobrazeném kanálu si můžete různě seřazovat, nechybí zde vyhledávací políčko. Zadejte hledaný výraz, potvrzovat Enterem nemusíte, hledání probíhá automaticky.

RSS ve postranním panelu Windows Vista

Jedním z důkazů toho, jak je seznam RSS zdrojů v Internet Exploreru provázán s dalšími aplikacemi v systému, je jednoduchá RSS čtečka zobrazovaná v postranním panelu Windows Vista. Miniaplikace nazvaná Titulky informačního kanálu zobrazuje seznam novinek v aktualizovaných zdrojích RSS kanálů, které máte v Internet Exploreru 7 přidány. Jestliže používáte poštovní program Outlook nebo Windows Live Mail, určitě jste se setkali s možností převzít RSS kanály z Internet Exploreru.

Windows Live Mail jako RSS čtečka

Poštovní klient ze sady Windows Live, který vylepšuje standardního Windows Mail ve Vistě a může nahradit Outlook Express ve Windows XP, obsahuje taktéž vestavěnou RSS čtečku. Do tohoto režimu Windows Live Mail přepnete tlačítkem Informační kanály v levé části hlavního okna.

Klepněte na tlačítko Přidat informační kanál. Do dialogu, který se následně zobrazí, zadejte adresu RSS kanálu, kterou najdete na svých oblíbených webových stránkách. Pokud na nich vidíte jen obrázek se symbolem RSS, klepněte na něj pravým a adresu zkopírujte z prohlížeče do schránky funkcí Kopírovat adresu odkazu.

Přidané RSS kanály se zobrazí v seznamu, zprávy z nich zobrazíte klepnutím na některý z kanálů nebo na některou z nadřazených položek. Obsah zprávy zobrazíte klepnutím na její záhlaví v seznamu.

RSS zdroje Extra webů

Pokud jste právě objevili kouzlo RSS a chtěli byste jej začít používat, pak si mezi prvními můžete přidat adresy RSS zdrojů webových magazínů našeho vydavatelství.

CS24

  • ExtraWindows (http://www.extrawindows.cz/rss.xml)
  • Poradna na ExtraWindows (http://www.extrawindows.cz/poradna/rss.php)
  • ExtraHardware (http://extrahardware.cnews.cz/rss/feed)
  • ExtraNotebook (http://www.extranotebook.cz/rss/feed)

Malý tip: Chcete-li odebírat RSS zdroje pouze pro články v některé z kategorií na našich webech, pak si ji v prohlížeči zobrazte. Zde na ExtraWindows například klepněte v horním navigačním panelu na Foto Video. Odkaz na RSS zdroj, který se v prohlížeči zobrazí, nebude směřovat na všechny články, ale jen na ty, které se týkají fotografií a videa.

RSS čtečky - program nebo webová služba?

Mnoho uživatelů se rozhoduje, zda pro čtení RSS používat RSS čtečku v podobě programu (nebo zabudovanou ve webovém prohlížeči), nebo zda využijí služeb některého z nástrojů na webu. Zřejmě nejoblíbenější webovou čtečkou je Google Reader. Jeho výhoda oproti klasickým programům je ta, že o seznam uložených zdrojů v případě havárie nepřijdete. Na druhou stranu vás nemůže automaticky upozorňovat na nový obsah, což klasická RSS čtečka běžící na pozadí může provést například ve formě plovoucího panelu ve spodní části obrazovky.