Hlavní navigace

Vypněte otravný a nedotažený „webový“ Skype ve službě Outlook.com

26. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

I já jsem na Skype ve službě Outlook.com čekal dlouho. Provedení naneštěstí není tak dobré, jak jsme doufali. Abyste mohli s někým hovořit, musíte si do počítače přidat zásuvný modul. Modulům se přitom snažíme už hezkých pár let vyhýbat, přičemž na Flash Player, Silverlight nebo Javu nadáváme dnes a denně. Tyto doplňkové softwary prohlížeče zpomalují, otevírají nové zranitelná místa a narušují stabilitu prohlížení.

Podle Microsoftu se webové technologie zřejmě nepohnuly kupředu natolik, aby bylo možné volání zprovoznit bez podpory přídavné aplikace. Budiž. Na cestách se propojení komunikátoru s e-mailem může leckdy hodit. I když, co si budeme nalhávat, většina z nás v případě potřeby zapne Skype v mobilu. Nebo využije speciální aplikaci na tabletu. Nebo klienta pro Windows, OS X či Linux. Proč že vlastně ten „webový“ Skype vznikl, když máme aplikaci pro každou platformu?

 

Snad abychom nemuseli instalovat plnohodnotného klienta. V praxi se i tato myšlenka sesype jako domeček z karet. Pár týdnů jsem Skype v Outlook.com používal jako hlavní komunikátor. Mohu tedy s jistotou prohlásit, že se na tuto roli vůbec nehodí. Problémů vyvstává několik. Když vám někdo napíše, vy se to nedozvíte. Pruh s oznámením jako by z oka vypadl notifikacím z Windows 8.

Proč chtít integraci zrušit?

Oproti Osmičkám má nevýhodu v tom, že se zobrazuje pouze na webu Outlook.com. Pokud okno minimalizujete, případně prostě jen brouzdáte po jiných webech, proužek se zprávou vám unikne. Že to nevadí, protože přece upozornění na příchozí zprávu uslyšíte z reproduktorů? Chyba, Microsoft nějakým záhadným způsobem na zvukové oznámení úplně zapomněl. Musíte tak periodicky kontrolovat okno s e-mailem.

Nehledě na to, že „webový“ Skype nepodporuje přenosy souborů atp. Nezbude vám, než sáhnout po plnohodnotném Skypu. Jenže pak se budete potýkat s dalším problémem. O tom, že všechna připojená zařízení začnou při příchozím hovoru vyzvánět, jsme už psali. Microsoft by chování měl během několika měsíců opravit, do té doby ho však budeme muset snášet. Když vám takhle někdo zavolá, bude vám kromě mobilu a tabletu zvonit také počítač.

Skype v online Outlooku už brzy

Dvakrát. Jednou to bude desktopový Skype, podruhé zase webový. A když hovor přijmete v desktopovém klientu, na pozadí bude stále vyzvánět Skype pro Outlook.com. Takže budete muset najít okno s poštou, kde teprve oznámení umlčíte. Logicky pak začnete přemýšlet o tom, zda by nebylo lepší integrovaný komunikátor z webového prostředí vyškrtnout. Jenže Microsoft nám nedává možnost, jak to provést.

Nabízí se srovnání s Googlem. Pakliže vám Google Talk buď překáží, nebo ho jednoduše nevyužíváte, tak jste ho v Gmailu vypnete. Zbudou vám jen e-maily a nekonečný klid. Microsoft naneštěstí předvedl to, co dělá s oblibou. Potenciálně zajímavou myšlenku pokazil nedotaženým zpracováním. Nevybavuji si produkt, kde by vám používání nekazily drobnosti.

Vypínáme Skype pro Outlook.com

Dostáváme se k pasáži, kdy Skypu pro Outlook.com zatneme tipec. Rafael Rivera přišel na to, že kód využívající Skype se stahuje z adresy skypewebexperience.live.com. Stačí jednoduchá úprava souboru hosts, pomocí které komunikátor natvrdo zablokujete. Účel tento postup splní, navíc přitom neochromíte samotný Outlook.com a práci s e-maily.

Poznámkový blok spusťte s právy správce
Poznámkový blok spusťte s právy správce

Jako první otevřete Poznámkový blok s právy správce. Ve Windows 8.1 to můžete provést tak, že klávesovou zkratkou Win+Q vyvoláte hledání. Psaním aplikaci vyhledejte a pak z kontextové nabídky vyberte Spustit jako správce. Následuje nabídka Soubor | Otevřít, eventuálně klávesová zkratka Ctrl+O. Pomocí dialogu vyhledejte tento adresář:

  • C:\Windows\System32\drivers\etc

Otevřete soubor hosts
Otevřete soubor hosts

Soubor hosts není skrytý, jen ale ani nemá příponu TXT. Klepněte proto na rozbalovací nabídku Textové dokumenty a vyberte Všechny soubory. Dvojitým klepnutím příslušný soubor otevřete. V Poznámkovém bloku přejeďte na konec obsahu a na nový řádek vložte tuto informaci:

  • 127.0.0.1 skypewebexperience.live.com

Přidejte na konec souboru uvedenou informaci
Přidejte na konec souboru uvedenou informaci

MMF24

Soubor uložte zkratkou Ctrl+S a Poznámkový blok ukončete. Když příště otevřete Outlook.com, budete sice oficiálně připojeni, ale žádný kontakt vedle sebe nebude mít zelenou tečku. Obejití nepohodlné funkce nic nemění na tom, že deaktivaci Skypu by Microsoft měl nabídnout jako běžnou možnost každému uživateli Outlook.com.

Gratulujeme, Skypu na webu Outlok.com jste se zbavili
Gratulujeme, Skypu na webu Outlok.com jste se zbavili