Hlavní navigace

Výrobci údajně chystají další zdražení grafických karet, v mainstreamu a highendu

4. 1. 2018

Sdílet

 Autor: ExtraHardware/Cnews

Grafické karty jsou v obchodech opět vyprodané nebo zdražené, jelikož po určitém uklidnění na podzim cenová bublina Bitcoinu mocně nafoukla i ceny alternativních kryptoměn. A bohužel to vypadá, že zdražování není ještě konec. Zatímco teď je toho na zvýšené ceně hodně dílem prodejců a distributorů, ke zdražení se nyní přidají také výrobci karet a je šance že zvednutí cen od nich se postupně projeví dalším zhoršením na konci celého řetězce, tedy cen, které platíme my koncoví zákazníci.

Podle tchajwanského webu DigiTimes, který získává různé zákulisní informace od firem působících v této malé demokratické Číně, výrobci grafických karet přistoupí ke zdražení svých produktů v blízké budoucnosti (nejde přitom o zdražení první, nějaké zřejmě probíhalo už loni). Důvody jsou údajně dva – jednak problém s tím, že zdražily paměti GDDR5 a patrně i další; vedle toho to, že se zřejmě zhoršuje dostupnost i samotných GPU u AMD a/nebo Nvidie, a s ní možná i nákupní cena. Jen pro pořádek, pokud mluvíme o výrobcích grafik, máme zde na mysli Sapphire, Evgu, PowerColor, XFX, Gigabyte, MSI, Asus, Zotac a tak podobně. Řeč je o firmách, které stavějí samotnou kartu, nikoliv o výrobcích čipu GPU.

Jakoby ceny mainstreamových grafik nebyly dost špatné

Kvůli zvýšení vstupních nákladů na „materiál“ mají dle DigiTimes firmy zdražit zejména karty mainstreamu a vyšších výkonnostních segmentů – to zřejmě znamená karty od GTX 1060 a Radeonu RX 570 výš. Ceny těchto grafik údajně budou u výrobců zvednuty o 5 až 20 dolarů. To možná nezní jako málo, ovšem musíte pamatovat na to, že distributoři a prodejci, kteří následují v řetězci, kterým se k nám zboží dostává, si své marže přirážejí na procentuální bázi. Když je jejich nákupní cena zvýšena o určitou hodnotu, jejich vlastní zdražení bude ještě o tato procenta vyšší. Až se tedy zvýšení cen u výrobců projeví na koncové ceně v eshopech, půjde asi o víc peněz.

Asi nebude náhoda, že zdražení čeká ty modely, o něž mají zájem oni „těžaři“ a tudíž je únosné jejich cenu nadsadit. Výrobci údajně očekávají, že krypto-zlatokopové budou ochotni vyšší cenu zaplatit a jejich poptávka příliš neopadne. Ovšem u hráčů toto zajištěno není a patrně si řada nákup rozmyslí. Protože je nabídka omezenější než poptávka, bohužel ekonomické rozhodování firmám v této situaci velí vzít hráče na hůl. Těžaři a lepší marže a tržby dané vyšší cenou totiž vykompenzují nižší prodeje hráčům. Je to pro nás (a také třeba širší herní průmysl) nepříjemné, ale asi se s tím nedá nic dělat. Bohužel se to týká zrovna segmentu, který býval ideální v poměru cena/výkon. Stavba rozumně levného herního PC je momentálně dost zkomplikovaná.

WT100

Vzorek referenčního Radeonu RX 570 (Zdroj: VideoCardz)

Finanční výsledky výrobců pocítí vzpruhu

Tato zdražení mají spolu s boomem těžení na GPU obecně mít měřitelný hospodářský dopad. Výrobci grafických karet by údajně měli v prvním kvartále stále zaznamenat propad prodejů, který je v Q1 proti Q4 typickým jevem kvůli sezónní povaze poptávky. Ale díky vyšším cenám prý vykáží vyšší zisky a marže než před rokem za Q1 2017 (tehdy ještě horečka nepropukala).