Hlavní navigace

Vyšel Firefox 16. Zrychluje práci s JavaScriptem a podporuje webové aplikace

10. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když vezmu v potaz, co všechno se na nás chystá v blízké a vzdálené budoucnosti nezávislého prohlížeče, můžete si připadat trochu zklamaní z šestnácté řady. Ta vyšla včera večer, jak jsme avizovali. Čím nás chce zaujmout? Nové lokalizace nás nezajímají, v češtině Firefox používáme odjakživa. Leda byste hovořili kazašsky. Stěžejní novinku představuje počáteční podpora webových aplikací. Ty budeme instalovat a odebírat v zásadě stejně, jako činíme s běžnými programy. Bohužel, v tuto chvíli si v prohlížeči nemáme moc co vyzkoušet.

Tip: Souhrn novinek o Firefoxu: síťový instalátor či upozornění na neaktuální pluginy

Katalog aplikací Firefox Markeplace své brány neotevřel, můžeme tak jedině vyčkávat. Do té doby si můžete aspoň otestovat pár vzorových ukázek, umístěných v Mozilla Labs. Webové aplikace běží v samostatném okně a obejdou se bez připojení k internetu. Adresní řádek zobrazuje výsledky v hezčí podobě, zvýrazňuje hledané výrazy, zásadní zlom ve funkčnosti se nicméně nekoná. Vývojáři dosáhli do konce další vylepšení zpracování JavaScriptu. Opět jde především o rychlejší odezvu prohlížeče.

 

Na funkci se pracovalo celý rok, pohotovějších reakcí a plynulých animací byste si všimnout měli. Weboví vývojáři ocení nový příkazový řádek, který vás především spojí se staršími funkcemi. Chce tudíž usnadnit práci s nástroji pro vývojáře. Řádek vyvoláte například klávesovou zkratkou Shift+F2, případně přes nabídku Nástroje. Práci s ním vám přiblíží mj. toto šestiminutové video. Firefox 16 si můžete stáhnout z webu Mozilly. Firefox 17 přijde 20. listopadu.

Instalace webové aplikace

CS24

Aplikace běží v samostatném okně, nezávisle na prohlížeči

 

Nová podoba napovídání v adresním řádku

Zdroj: Mozilla