Hlavní navigace

Vyšel Firefox 43. Je bezpečnější a oficiálně i v 64bitové verzi pro Windows

15. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nový prohlížeč Mozilly právě vyšel, stahovat jej můžete odsud. Poprvé je oficiálně dostupný i v 64bitové verzi pro Windows 7 a novější. Nebudou v něm sice fungovat některé zásuvné moduly, ale Mozilla podporu NPAPI stejně příští rok zařízne a výjimku dostane jen Flash. A ten 64bitový je.

Návrhy vyhledávání
Návrhy vyhledávání

Firefox 43 je také první verzí, která vám nedovolí nainstalovat nepodepsaná rozšíření. Kvůli novému stupni ochrany vám možná přestanou fungovat i některé stávající doplňky, tedy pokud je máte z externích zdrojů. Tím chce Mozilla eliminovat možný spyware a jinou havěť, která může prohlížeč či systém ohrozit.

S bezpečností tak trochu souvisí i přísnější ochrana proti sledování. Ta byla hlavní novinkou ve Firefoxu 42. Ve třiačtyřicítce si můžete nastavit jiný seznam ochran (Disconnect.me), který by měl být účinnější. V anonymním režimu zablokuje více sledovacích trackerů a reklam než výchozí filtr. Možná ale způsobí nefunkčnost některých stránek, což Mozilla sama přiznává.

Přísnější ochrana před trackery
Přísnější ochrana před trackery

V adresním řádku si nově můžete zapnout návrhy, zkrátka našeptávač. Když budete psát, rovnou se budou zobrazovat návrhy výsledků z nastaveného vyhledávače (u nás je jako výchozí Google). Dále už to jsou jen drobnosti.

CS24

Nový Firefox zlepšuje podporu API pro online videa v kontejneru m4v. Ve Windows 8 a novějších umí zobrazit softwarovou klávesnici pro vyťukávání hesel (kvůli keyloggerům). Video přes WebRTC již podporuje více monitorů.

Zdroj: Mozilla