Hlavní navigace

Vyšel pošťák Thunderbird 10 (ESR), podpora řady 3.1 skončí v dubnu

2. 2. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mezi poštovními klienty si aplikace od Mozilly získala slušnou oblibu, za část úspěchu nejspíš může poděkovat snadné rozšiřitelnosti. Současný trend vývoje kopíruje Firefox. Každých šest týdnů se vydává nová řada, která kromě běžných oprav přidává nové funkce. Spolu s Firefoxem 10 vyšel v úterý také Thunderbird 10. Ten přinesl možnost vyhledávat na webu, zlepšil také interní vyhledávání a opravil chování při ukládání konceptu. Mnoho novinek se tentokrát připravit nepodařilo.

Více o Firefoxu ESR: Stahujte Firefox 10. Nyní se skrytým tlačítkem Vpřed

Mnohem důležitější je, že fakt, že i tento Thunderbird, podobně jako Firefox, vyšel ve speciální verzi nazvané ESR. Ta slibuje podporu vždy po dobu více než jednoho roku. Bude se tak chvíli překrývat s novým Thunderbirdem ESR, k jehož vydání dojde za rok. Primárně cílí na firmy, které si nemohou dovolit testovat nové funkce každý měsíc a půl. Domácí uživatelům se doporučuje používat běžnou edici, která jim naopak dopřeje komfort v podobě pravidelného přísunu novinek, nikoli pouze oprav.

Ve srovnání s Firefoxem ESR bude mít každé dlouhodobé vydání pošťáka o dost delší životnost. Nová řada Firefoxu ESR se bude objevovat jednou za půl roku. Firefox 10 ESR bude nahrazen Firefoxem 17 ESR, zatímco Thunderbird 10 ESR bude nahrazen až Thunderbirdem 24 ESR (jestli to mám dobře spočítané, tohle raději berte s rezervou, prostě půjde o vydání zhruba za rok od desítky). A běžný Thunderbird 10 se pak za šest týdnů dočká nástupce v podobě Thunderbirdu 11, zatímco edice ESR obdrží opravnou aktualizaci 10.0.1. Pořádek jsme si v záplavě verzí a řad udělali, nyní se dejme do stahování:

CS24

S tím se váže blížící se konec životního cyklu stařičkého Thunderbiru 3.1, který dosud úlohu dlouhodobě podporované edice zastával. Světlo světa spatři v létě roku 2010 a poslední aktualizace pro něj vyjde 24. dubna 2012.

Zdroj: Mozilla 1 | 2 | 3