Hlavní navigace

Využijte Dropbox naplno: extra prostor a posílání souborů od přátel

26. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud Dropbox ještě neznáte, vězte, že se jedná o internetové úložiště, které synchronizuje vaše data napříč různými platformami. Přitom vůbec nezáleží, jestli jde o desktop nebo telefon, data budete mít díky množství klientů téměř všude. A když ne, můžete ke svým souborům přistupovat z webové stránky. Více vám o Dropboxu řekne náš starší článek na ExtraWindows.

Obzvlášť užitečný je pro smartphony. Stačí fotit na ulici a obrázky hned posílat na server, odkud se synchronizují do dalších připojených zařízení. Nebo si po cestě stáhnete písničku ze svého webového úložiště. Oficiální klienty najdete pro iPhone, iPad, Android a BlackBerry. V partnerských aplikacích najdete i verze pro Symbian, webOS nebo Windows Mobile. A kromě toho samozřejmě desktopové systémy Windows, Linux a OS X.

Pro svá data máte v bezplatném účtu 2 GB prostoru. S balíčkem Pro 50 můžete přikoupit 50 GB za 9,99 USD na měsíc, případně 99 USD na rok. Pro 100 obsahuje 100 GB za 19,99 USD, respektive 199 USD. Ale zdarma můžete mít s minimální námahou dalších 9 GB.

Gigabajty prostoru úplně zdarma

Včera byl na ExtraWindows tip, jak získat 768 MB za plnění úkolů. Je jich šest, za každý dostanete 128 MB prostoru. Stačí jen:

  • propojit Dropbox s Twitterem
  • propojit Dropbox s Facebookem
  • sledovat Dropbox na Twitteru
  • napsat Dropboxu, proč jej tak milujete
  • …sdílet tuto zprávu na Twitteru
  • …sdílet tuto zprávu na Facebooku

To ale není vše. Stačí se přihlásit na web služby a projít průvodcem. Za něj dostanete 250 MB.

A když nalákáte k používání Dropboxu také své kamarády, můžete získat dalších 8 GB. Za každou duši dostanete 250 MB.

Když všechna čísla sečteme, dělá to asi 11 GB zdarma. To už stačí snad na všechny dokumenty a větší sbírku MP3.

DROPitTOme – soubor z prohlížeče až do počítače

Pokud přece jen vaše přátele nepřesvědčíte, aby se registrovali, můžete si od nich nechat zaslat soubory přes webové rozhraní. Když si svůj účet ověříte na droppito.me, zvolíte si heslo, kterým budou moci soubory ukládat, aniž by měli přístupové údaje k vašemu účtu.

Dropitto

Na vaší adrese dropitto.me/vase_jmeno se pak přihlásí a můžou uložit libovolný soubor s maximální velikostí 75 MB. Bohužel není možné odeslat více souborů najednou.

AirDropper pošle více souborů současně

AirDropper na rozdíl od DROPitTO.me umí poslat i více souborů. I zde platí 75MB limit, ale autoři pracují na 100MB schránce. Oproti předchozí službě je zde ještě jeden podstatný rozdíl. Upload souborů není vázán na heslo a nemáte žádnou zvláštní stránku. Při registraci účtu si však zvolíte bezpečně e-mailové adresy, na které se odešle odkaz pro nahrávání. Pokud jej chcete předat někomu jinému, můžete, stačí zkopírovat URL.

AirDropper

SendtoDropbox a Habilis nahrávají data z e-mailové přílohy

Habilis je e-mailovou bránou, která přílohy přesměruje do speciální složky Dropboxu. Po přihlášení na webu skrz účet Dropboxu dostanete nepěkně vygenerovanou adresu par_fakt_osklivych_cisel@gethabilis.com, na kterou vám může poslat zprávu kdokoliv. Dokonce můžete ovlivnit, do které složky se soubory uloží, stačí využít příkazů v poli Předmět.

Mnohem více se mi líbí SendToDropbox. Vygenerovaný e-mail vypadá lépe, dokonce si můžete uživatelské jméno přizpůsobit (u mě to bohužel nějak nefunguje). Služba ale umí z e-mailu vytěžit mnohem více. Když se v příloze nachází ZIP, můžete jej nechat rozbalit a poslat jen vnitřní soubory. A pokud do e-mailu vložíte i nějaký text, do vaší složky si jej můžete nechat přepsat jako plain text nebo HTML.

SendToDropbox

Další možnosti

Dropbox provozuje i takovou menší znalostní databázi na adrese wiki.dropbox.com. Najdete zde další užitečné tipy, jak nejlépe využít prostor, ale také triky, jak si chování přizpůsobit ve Windows, Linuxu a OS X. Nepřehlédněte také Addons. To jsou webové služby nebo skripty, které spojí Dropbox s dalšími službami (výše zmíněné, nebo třeba galerie…).

CS24

DropboxKaždá služba ukládá data do vlastní složky, pokud už je nachcete přijímat, můžete je odstavit zde.

Ještě jeden tip: ve veřejné složce (Public) klepněte pravým tlačítkem na některý soubor a z nabídky Dropboxu vyberte „Copy Public Link“. Tento odkaz pak můžete komukoliv poslat a on si soubor stáhne ze serveru. Chytře se toho dá využít jako webový hosting (ale s ošklivou adresou) pro jednodušší stránky nebo šablony. PHP a jiné skripty, které zpracovává server, Dropbox pochopitelně neinterpretuje.