Hlavní navigace

Vývojový tým zprovozní Sailfish OS na starších telefonech od Samsungu

13. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co si budeme nalhávat. Sailfish OS přežije jedině v případě, že by se stal zázrak. Nějaký zájem sice bývalí zaměstnanci Nokie vygenerovali, jenže cenu za smartphone s naprosto novým systémem bez nativních aplikací pořádně přestřelili. Jiný telefon s předinstalovaným Sailfish OS se neprodává. Navíc v tuto chvíli existuje tolik systémů, že další má jen mizivou šanci na úspěch. Horko těžko se prosazuje Microsoft, který přitom představil inovativní rozhraní a má velké prostředky na marketing.

Tip: Sailfish OS si prorazil cestu na Nexus 4. Podpora dalších zařízení je v přípravě

Potřebujeme však další kopii Androidu? Existuje cesta, jak se vnutit některým uživatelům. Stačí, když se bude systém dát nainstalovat na stávající zařízení. Domnívám se, že ani tato cesta Sailfish OS nespasí, neboť k přeinstalaci přistoupí leda největší nadšenci. Vývojáři se v této oblasti přesto angažují. V lednu předvedli systém běžící na telefonu Nexus 4. Vývojový tým slíbil, že podporu pro stávající hardware bude rozšiřovat.

 

Teď se zdá, že další na řadě budou starší telefony od Samsungu. Nevíme přesně, které to mají být, ale Harri Hakulinen, hlavní inženýr Sailfish OS, na Twitteru doporučil uživatelům počkat, než si koupí novou Lumii. Osobně pořád nechápu, proč by chtěl kdo měnit Android za Sailfish OS. Můžete v ní provozovat aplikace pro Android, ale to jste v Blackberry 10 mohli také. Navíc, nativní aplikaci nic nenahradí.

CS24

Stávající uživatelé by sice mladší systém oproti staršímu Androidu uvítali, jenže dle mého si nadšenci stejně dávno pořídili novější telefon. Potenciální skupina uživatelů se staršími zařízeními nejspíš o Sailfish OS nikdy neuslyší.

via Neowin