Hlavní navigace

Vyzkoušejte Google Android na vlastní minibook

24. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Málokdo však ví, že jednou z vývojových platforem, pro které je Google Android také vyvíjen, je také malý mininotebook Asus Eee PC 701. Obsahuje všechny potřebné ovladače a nabídne také funkční bezdrátovou Wi-Fi kartu. Pro Eee PC 701 připravenou verzi však lze s drobnými problémy můžete použít i na jiných mininoteboocích.

Google Android & FSC Amilo Mini from Vlada Janecek on Vimeo.

CS24

Zaujala vás také možnost vyzkoušet Google Android na svém minibooku a ideálně vlastníte plně podporovaný Asus Eee PC 701? Pak jsem pro vás připravil jednoduchý návod.

Jak na to

  1. Stáhněte instalační obraz (soubor .rar, 113 MB),
  2. rozbalte v něm obsažený soubor .img na pevný disk vašeho počítače,
  3. vložte do USB portu počítače flashdisk, použít můžete také SD paměťovou kartu. Pozor, všechna data budou z karty odstraněna.
  4. Zapište obraz na vložené médium:
    • postup pro Windows:
      stáhněte aplikaci liveusb-creator a jejím prostřednictvím zapište rozbalený obraz na disk
    • postup pro Linux:
      použijte příkaz dd if=<obraz_disku> of=/dev/<usb_disk> ; sync
  5. Zazálohujte důležitá data z vašeho minibooku, instalátor smaže vnitřní disk!
  6. Nastartujte z vloženého USB flashdisku nebo paměťové karty, instalátor zcela automaticky provede všechny potřebné operace zcela sám.
  7. Po restartu se během několika sekund spustí grafické prostředí systému Android. Hotovo!

 Proč to vše podstupovat? No, odpověď není snadná. Na Eee PC 701 s malým SSD diskem a nevelkou obrazovkou má použití Androidu svůj smysl: rychlost startu i samotný chod systému je výborný, po rozšíření dalšími aplikacemi pak může velmi dobře posloužit. Na velkém minibooku s Atomem již tolik smyslu jeho využití nemá, alespoň do doby, než dojde k rozšíření o potřebné ovladače. Ale na druhou stranu: proč to zkrátka nevyzkoušet?