Hlavní navigace

Vyzkoušejte si sami Google budoucnosti

25. 11. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google je stále jedničkou na poli internetového vyhledávání. Ovšem i po letech působnosti zůstává stále u strohého, jednoduchého vzhledu, s minimem funkcí. Možná z důvodu rostoucího podílu konkurenčního Bingu od Microsoftu připravuje změnu.

Vyzkoušet si nové rozhraní již měli šanci někteří náhodně vybraní uživatelé. Nejedná se o žádné radikální změny, ale přesto mnohé z nich potěší. Začněme například vzhledem - logo Google, tlačítka a další prvky byly mírně změněny v moderním stylu služby Google Wave.

Největší novinkou je však sloupec na levé straně umožňující upřesnit výsledky vyhledávání. Právě tomuto prvku nelze upřít jistou podobnost s již zmíněným Bingem. Výsledky lze například odfiltrovat dle jejich stáří či ovlivnit zobrazování internetových obchodů – hledáte-li například recenze výrobku, klepnete na „Méně internetových obchodů“ (Fewer shopping sites) a rázem zmizí z výsledků, takže už opravdu budete nacházet recenze a ne jen prázdné odkazy na spousty internetových obchodů. Totožný postup samozřejmě funguje i v obráceném směru.

Při hledání se rovněž zobrazují související klíčová slova, lze aktivovat zobrazení grafických náhledů stránek nebo delších textových popisků. Výsledky můžete také omezit na určité datum, k němuž se vztahují. Dále například videa nejen z YouTube snadno odfiltrujete dle délky, kvality (rozlišení a bitrate) anebo (ne)přítomnosti titulků.

Pomocí malého triku si novinku vyzkoušíte sami. Otevřete v prohlížeči anglickou verzi Google.com, do adresního řádku prohlížeče (nikoli do vyhledávacího políčka) vložte následující text a stiskněte Enter. Nové rozhraní by se mělo aktivovat (pokud ne, zkuste chvíli počkat a znovu načíst stránku).

javascript:void(document.cookie="PREF=ID=20b6e4c2f44943bb:U=4bf292d46faad806:TM=1249677602:LM=1257919388:S=odm0Ys-53ZueXfZG;path=/; domain=.google.com");

MMF24

Zdroje: Gizmodo, Gizmodo via Neowin