Hlavní navigace

Výzkumníci z MIT vás mohou vidět i za zdí. Pomůžou rádiové vlny a algoritmy

1. 11. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Massachusettský technologický instistut (MIT) je jednou ze dvou soukromých univerzit v USA dotovaných z veřejných zdrojů a chlubit se může celou řadou známých osobností – minimálně v čele abecedy stojí Buzz Aldrin, jenž dal při vystupování z lunárního modulu v roce 1969 přednost „spolucestujícímu“ a stanul jako druhý na povrchu Měsíce.

Právě MIT nyní přišel se prototypem zařízením RF-Capture, které dokáže skrz zeď rozpoznat až patnáct lidí, a to prozatím s 88% přesností. Pět lidí však rozezná s jistotou na 96 %. Použít lze i pro sledování pohybu a dokonce k „odposlouchávání” píšící ruky . Po dalším zdokonalení by se jistě mohla najít celá řada různorodých zájemců a využití.

" frameborder="0" height="281" width="500">

Projekt RF-Capture

RF-Capture pracuje s tandemem dvaceti kompaktních antén, jež však mají asi tisícinu výkonu běžného Wi-Fi a operují v pásmu od 5,46 GHz do 7,24 GHz. Jelikož má projekt na svědomí laboratoř počítačových věd a umělé inteligence, ve vyhodnocení a převodu odražených vln na použitelný obraz mají hlavní slovo složité algoritmy. Odlišná tělesná morfologie a anatomie rovněž odráží vlny jiným způsobem, takže jde označit různé osoby a sledovat, jak se přemisťují.

 

Zdroj: MIT

Autor článku