Hlavní navigace

WD chystá VelociRaptor

21. 4. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdo by neznal WD Raptor, nejvýkonnější pevné disky pro běžné smrtelníky? Western Digital nabízí Raptor ve třech kapacitních verzích: 36, 72 a 150 GB. Již brzy bude vydán nový model s kapacitou 300 GB. WD ho nazval „VelociRaptor“ a změna názvu není jen marketingová záležitost – VelociRaptor je totiž jiný.


Klikněte pro zvětšení

Western Digital VelociRaptor je ve skutečnosti 2,5" pevný disk. Standardně se ale bude dodávat s chladičem WD IcePAK, který přesně pasuje do pozice pro 3,5" zařízení. WD tvrdí, že IcePAK snižuje průměrnou teplotu VelociRaptoru o 7,1 stupňů Celsia oproti stavu bez chladiče (ale kdo ví, jak funguje většina pasivních chladičů HDD, si o tom myslí své).

Menší rozměry by se na výkonu VelociRaptoru neměly vůbec negativně podepsat. Plotny se otáčejí rychlostí 10000 ot./min. Časy seeku udává výrobce jako 4,2 ms při čtení a 4,7 ms při zápisu, na okraji plotny dosáhne VelociRaptor přenosové rychlosti 120 MB/s. Narozdíl od starších Raptorů, VelociRaptor podporuje SATA s rychlostí 3 Gbit/s. Disk je vybaven 16megabajtovou vyrovnávací pamětí.

CS24

V galerii obrázků na PCGamesHardware naleznete kromě více fotografií také grafy, které srovnávají výkon VelociRaptoru se starším Raptorem a disky „Konkurent 1“ a „Konkurent 2“ (také takový vlastníte?). Podle nich VelociRaptor exceluje zejména v kopírování většího počtu malých souborů a v rychlosti sekvenčního čtení.

Zdroj: PCGamesHardware

Autor článku