Hlavní navigace

WD My Book Velociraptor Duo: to nejrychlejší pro Thunderbolt

12. 10. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Disků se superrychlým rozhraním Thunderbolt přibývá. Otestovat jsme již mohli Lacii Little Big Disk a kolegové z Extrahardware vyzkoušeli i desku, která Thunderbolt přenese do světa Windows. Vzhledem k možným přenosovým rychlostem, jimiž Thunderbolt disponuje má smysl jeho použití u opravdu rychlých disků. HDD s rychlostí otáčení 5400 ot./min by Thunderbolt kabel nezrychlil. Jak v Lacii, tak zde nenajdete obyčejné disky – v prvním případě se jedná o dva 2,5“ disky Hitachi se 7200 ot./min zapojené do RAID-0, u WD My Book Velociraptor Duo jsou to dokonce dva disky s rychlostí 10 000 ot./min. Lacie také vyrábí boxy, s dvěma SSD disky v RAIDu. Byly jsme tedy zvědaví, jak si dva Velociraptory v RAID-0 i v RAID-1 povedou.

Zpracování a vzhled

Ještě, než se dostanu k samotnému boxu, udělím malé významné plus výrobci za přibalení Thunderbolt kabelu. Nebylo by zrovna dvakrát příjemné k zařízení za 20 000 Kč přikupovat ještě kabel, jež na oficiálním Apple Store přijde na 1190 Kč. Kromě něj a samotného disku na vás v krabici čeká již pouze poměrně rozměrný napájecí adaptér a stručný manuál.

WD se ani u tohoto modelu příliš nevzdálilo od tradičního vzhledu celé řady externích disků My Book. Nijak zásadně se tedy neliší od modelů My Book World, Pro či Studio. 

Celé tělo je tedy tvořeno dvoubarevným plastem – z drtivé většiny černým, doplňuje jej tmavě stříbrný odstín. Vepředu najdete kromě loga výrobce pouze bílou diodu, která signalizuje práci disků. Díky rozumné regulaci diody světlo nijak neruší.

 WD My Book Velociraptor DuoWD My Book Velociraptor Duo

To nejzajímavější se samozřejmě nachází v zadní části – dva konektory rozhraní Thunderbolt. Protože je zde osadil výrobce ve dvojici, je možné použít disk ke zřetězení s dalšími zařízeními podporující Thunderbolt. Připojit můžete jak další disk, tak třeba monitor. My jsme vyzkoušeli druhou možnost ač trochu netradiční – monitor byl vybaven HDMI vstupem a redukcí na Mini Display port. Vše fungovalo bez problému a to i navzdory tomu, že byla redukce pořízena na nejlepším čínském eshopu Dealextreme.  Pod dvěma Thunderbolty pak najdete konektor pro připojení napájecího adaptéru. Ten má výstupní výkon 36 W (12V, 3A). Ač by se nám líbil ještě druhý typ konektoru (FireWire 800 nebo USB 3.0 B) ani jeden z nich na zadním panelu nenajdete.

WD My Book Velociraptor Duo

Mnohem důležitější jsou však vnitřnosti boxu. Disky jsou uloženy v masivní kovové kleci, která se stará o pevnost celého boxu. V horní části budete muset kromě plastového víka, jež se zatlačením odjistí, odšroubovat ještě šroubek na kovovém sítu. O chlazení se stará větráček, který je umístěný za předním panelem, přibližně v místech LED diody. I při jeho velikost (průměr 34 mm) je díky nízkým otáčkám poměrně tichý. Nebylo moc příležitostí, kdy svým hlukem přehlušil svistot desetitisícových Velociraptorů.

 WD My Book Velociraptor Duo  WD My Book Velociraptor Duo WD My Book Velociraptor DuoWD My Book Velociraptor Duo

Disky je možné pohodlně vytáhnout stejně jako u NASů s hotswapem. Velociraptory jsou k tomu také vybaveny vhodně tvarovaným pasivním chladičem, za který je možné disk uchopit a vytáhnout.

K samotným diskům se nebudu rozepisovat, důkladně je totiž v květnu otestoval Adam Vágner na ExtraHardware. V recenzi najdete podrobné výkonnostní testy i popsané další provozní vlastnosti.

A proč výrobce zvolil klasické pevné disky, když třeba Lacie upřednostňuje v některých modelech SSD? Rozhodujícím faktorem byla jednoznačně kapacita. Ta se i u těch největších SSD disků svými 768 GB nevyrovná terabytu u Velociraptoru. Do karet klasickému disku také hraje cena a v případě neustálého zápisu menších souborů také vyšší životnost. A překážkou není ani rychlost, ta se v případě používání v RAID-0 často pohybuje nad úrovní dnešních SSDček.

01-samsung-spinpoint-f4-eco-green-hd204ui-0001 01-samsung-spinpoint-f4-eco-green-hd204ui-0002

Dodávaný software

Pro správu disků WD slouží utilita WD Drive Utilities, kterou je možné stáhnout z webu výrobce. Najdete v ní jednoduchou diagnostiku – jak klasické prověření stavu S.M.A.R.T., tak podrobné prověření disku a nalezení vadných sektorů.

Pomocí utility můžete disk zformátovat, popřípadě zaregistrovat produkt u výrobce. Nejdůležitější je však druhá nabídka, v níž najdete konfiguraci pole RAID. Jednoduchým kliknutím můžete přepínat mezu RAID-0 (výchozí nastavení), RAID-1 nebo obyčejným JBOD (samostatné disky).

WD Drive Utilities 2 WD Drive Utilities 2 WD Drive Utilities 2

Testy rychlosti a příkonu

K otestování přenosových rychlostí jsme použili nástroje, kterými jsme testovali externí disky pro Macy i předchozích recenzích – Black Magic Disk Speed Test a AJA System Test. Bohužel pro OS X zatím neexistují nástroje typu Crystal Disk Mark nebo ATTO Disk Benchmark, které dokážou nasimulovat mnohem přesněji reálné používání zápisem různě velkých bloků dat. V případě obou testů pro OS X se jedná spíše o sekvenční čtení, protože oba simulují kopírování velkých videosouborů. V grafech níže si můžete prohlédnout srovnání s doposud testovanými disky a nejrychlejším SSDčkem v sekvenčním čtení/zápisu z loňského testu na Extrahardware.

V průběhu testování jsme také neopomněli změřit příkon (spotřebu) celého boxu. V případě, že se disky točí, avšak netečou přes ně žádná data, pohyboval se příkon drtivou většinu času na hodnotě 17 W. Při sekvenčním zápisu pak stoupla hodnota na rovných 21 W. Spotřeba byla měřena redakčním wattmetrem FKTechnics. 

Verdikt

My Book Velociraptor Duo není pro každého. Pravděpodobně si jej nepořídí běžný uživatel, který si na něj zazálohuje svoji filmotéku. Na to bude stačit obyčejný NAS za 6 000 Kč, který navíc umožní síťový přístup a nabídne stejnou kapacitu.

 

CS24

Bestie s dvojící Velociraptorů je prakticky to nejrychlejší, co můžete v současné době do Thunderboltu připojit. Nadšení z ní budou profesionálové, kteří pracují s objemnými soubory a potřebují k nim velmi rychlý přístup. Může se jednat o práci s grafikou, 3D modely nebo střih videa. Vše může probíhat přímo z externího disku, na němž je v případě přepnutí do RAID-1 zajištěna i spolehlivá záloha pro případ výpadku jednoho disku.

Nepříjemností bude samozřejmě cena – ta se zatím pohybuje těsně pod úrovní dvaceti tisíc. Největší část samozřejmě můžeme přičíst diskům – jeden Velociraptor s kapacitou 1 TB přijde na téměř šest tisíc.