Hlavní navigace

WD My Passport for Mac: konečně jablečný disk s USB 3.0 (recenze)

6. 11. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Před necelým měsícem jsme psali o externím disku s dvěma ultra rychlými disky v RAIDu, který trhal rychlostní rekordy v zápisu i čtení. Těm vděčil i rozhraní Thunderbolt, kterým se k Macům připojuje. Protože si jej i kvůli ceně koupí spíše profesionálové pracující s velkými objemy dat, nyní jsme se zaměřili na opačnou stranu portfolia WD. Inovovaná řada My Passport for Mac nabídne ten nejlepší kompromis mezi cenou, mobilitou a rychlostí.

WD My Passport for Mac (v. 2)
WD My Passport for Mac (v. 2)

Po liposukci

WD My Passport for Mac vám možná přijde povědomý. Stojí za tím předchozí generace stejné řady určené pro Macy, která používala prakticky stejný design. Jediné, co se změnilo, je výška disku. Ten je nyní o několik milimetrů nižší a do kapsy se při případné přenášení vejde opravdu snadno. Ostatně na porovnání s předchozí (stejnojmennou) generací se můžete podívat na fotkách níže.

 WD My Passport for Mac (v. 2)
WD My Passport for Mac (v. 2)

WD My Passport for Mac (v. 2) WD My Passport for Mac (v. 2) WD My Passport for Mac (v. 2)

Materiálem zůstává i nadále plast. Aby barevně s jablečnými počítači ladil, horní kryt je hliníkově stříbrný a spodní část společně s boky černá. Samotnému zpracování nemáme co vytknout. Díky plastu je disk lehký, a pokud jej zabalíte společně do brašny s Macbookem, nemusíte se bát vzájemného poškrábání. Na cesty je My Passport vybaven skvěle. Jeho rozměry nijak zásadně nepřevyšují běžný smarphone a hmotností 194 g některé telefony dokonce předčí. Není tedy problém jej nosit v kapse.

V útrobách se ukrývá pevný disk s rychlostí otáček 5 400 ot./min. Výrobce nabízí kapacity s hodnotami 500 GB/1 TB/2 TB. My jsme měli k dispozici k otestování prostřední variantu. Protože se jedná o pomaloběžný pevný disk, nemusíte se bát ani jeho hlučnosti. U drtivé většiny laptopů jej určitě neuslyšíte. O případné vibrace, jež by ticho chtěly rušit, se starají miniaturní gumové nožky, kterými je vybavena spodní část disku. Ty zároveň udrží disk na stole v případě, že by chtěl snad sklouznout.

 

Mnohem významnějšího vylepšení se však dočkalo rozhraní disku. Protože až do letošního června počítače Applu nenabízeli nejrychlejší USB 3.0, spoléhali jsme se na předchozí verzi či na rychlejší FireWire 800. Protože však s nejnovějšími Macbooky konečně dorazilo USB 3.0 i k jablečným uživatelům, WD aktualizovalo řadu externích disků pro Macy právě tímto rozhraním.

Kabel microUSB 3.0 B je také jediným příslušenstvím, které společně s diskem najdete v krabici. Pokud byste zatoužili po ochranném pouzdře, připlatit si budete muset něco kolem stokoruny.

WD Drive Utilities, WD Security         

Ke svým externím diskům dodává výrobce dva nástroje, které se příliš neliší od toho, co jste si mohli přečíst v předchozí recenzi My Booku s Velociraptory. WD Drive Utilities se postará především o diagnostiku v případě, že máte pochybnosti o zdraví disku. Jedná se o běžné přečtení údajů ze SMART, nebo kompletní test včetně detekce vadných sektorů. Dále je možné nastavit uspávání disku – tedy po jaké době se má přestat točit plotna interního disku. To se bude hodit především v případě, že budete My Passport používat jako zálohovací jednotku pro Time Machine (pokud nevyužijete třeba zálohování na NAS). V tomto případě totiž bude disk připojen prakticky neustále a bylo by nerozumné, aby byl celou dobu v chodu. Drive Utilities umí dále disk naformátovat a můžete jej registrovat u výrobce.

WD Security se postará o zabezpečení vašich dat heslem. Pokud jej nastavíte, pokaždé když bude disk připojen k cizímu uživatelskému účtu nebo počítači, bude požadovat zadání hesla. A protože není možné heslo obnovit, doporučujeme zvolit takové, jenž si opravdu zapamatujete, nebo zvolit vhodnou nápovědu k heslu. Při zapomenutí by se mohlo stát, že už se k datům nedostanete.

Testy rychlosti

My Passport sice nese dovětek „for Mac“, ten však spočívá pouze v naformátování do HFS. Protože se však jedná o standardní rozhraní USB, není problém jej připojit k počítači s Windows a přeformátovat jej na NTFS. Disk jsme proto jako vždy otestovali dvěma nástroji (Blackmagic Speed Test a AJA Systém Test), poté jsme jej však přeformátovali a testy provedli i v benchmarku pro Windows. Zvolili jsme oblíbený CrystalDiskMark. Výsledky si můžete prohlédnout v grafech a na screenshotech níže.

WD My Passport for Mac (v. 2)WD My Passport for Mac (v. 2)

WD My Passport for Mac (v. 2)

CS24

WD My Passport for Mac (v. 2) WD My Passport for Mac (v. 2) WD My Passport for Mac (v. 2) WD My Passport for Mac (v. 2)

Jak můžete sami vidět, při připojení k USB 2.0 jsou hodnoty takřka stejné jako u starší generace. Zásadní zlepšení se však dostaví při připojení k USB 3.0. Hravě překoná i FireWire 800, jehož rychlost jsme testovali v recenzi WD My Passport Studio. Ten je však při stejné kapacitě o nějaký tisíc dražší. Velké rychlosti si užijete především při sekvenčním zápisu/čtení. Pokud však začnete pracovat s nejmenšími bloky dat, rozdíly mezi rozhraními se takřka stírají. Na druhou stranu však nikdo nečeká, že by se na externí disk instaloval systém.