Hlavní navigace

WD My Passport Studio: FireWire disk v jablečném kabátu (recenze)

18. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

I když už tu nějaký pátek máme nový standard Thunderbolt, externích disků, které by využívali toto super rychlé rozhraní, na trhu moc nenajdete. Většinou jsou dostupné pouze u distributorů a to ještě ve velice omezených počtech. A když už se vám poštěstí najít externí disk s Thunderboltem, který je skladem, překážkou by mohla být i cena. Ostatně nedávno jsme psali o novinkách Lacie představených na CESu. Právě tento výrobce má rodinu produktů s Thunderboltem nejpočetnější. Ceny ale rozhodně nejsou nic, o čem bychom mohli psát oslavné ódy.

A protože Apple stále (docela logicky) ignoruje USB 3.0, dobrým kompromisem mezi pomalým USB 2.0 a super rychlým Thunderboltem stále zůstává FireWire 800. Na WD My Passport Studio takovéto konektory najdete hned dva. A tak můžete těchto disků zřetězit hned několik.

Stoprocentně jablečný

Pokud nepočítáme ukončenou řadu plastových Macbooků, všechny počítače Apple, ať už přenosné nebo stolní jsou vyvedeny v líbivém stříbrném kovu. Stejný materiál zvolil i Western Digital. Na spodní straně a okrajích je tak na první pohled jasné, k jakým strojům je disk určený. Použitý materiál, typický stříbrný odstín i zaoblení rohů je prostě typicky jablečné. Horní strana je pak vyvedena v černé barvě, avšak kovový materiál stále zůstává, byť se na první pohled může jevit jako plastový.

WD My Passport Studio WD My Passport Studio WD My Passport Studio WD My Passport Studio WD My Passport Studio WD My Passport Studio WD My Passport Studio

Mírnou daní za perfektní odolnost a luxusní vzhled je poněkud vyšší hmotnost, kterou plastové externí disky hravě překonají. V případě, že byste toužili po výměně pevného disku, si připravte šroubovák pro šrouby torx.

V útrobách najdete notebookový 2,5" disk Western Digital WD10TPVT Scorpio Blue. Ten je s parametry 5 200 ot./min., 8 MB cache a standardním rozhraním SATAII naprosto dostatečnou volbou. Nejvíce mě samozřejmě zajímala jeho rychlost. Bohužel pro Mac OS neexistují tak propracované testovací nástroje jako je CrystalDiskMark nebo ATTO Disk Benchmark. Musel jsem si tedy vystačit s dvěma benchmarky, které se zaměřují na reálné využití disku. Jak AJA System Test, tak Disk Speed Test simulují čtení a zápis video souborů. Je možné jim přiřadit jak fyzickou velikost, tak i rozlišení a počet barev. Jedná se tedy o podobný úkon jako je běžné sekvenční čtení a zápis, práci s menšími bloky dat těmito nástroji změřit nejde.

Testování na Windows, které by bylo porovnatelné s dalšími externími disky (třeba s USB 3.0) mi pro tuto chvíli překazil chybějící kabel, který by měl na jednom konci FireWire v devítipinové verzi a na druhé straně běžnou šestipinovou verzi. V balení najdete pouze kabel pro počítače Mac, tzn. na obou stranách devítipin. Disk je také ve výchozím stavu naformátován jako HFS+, případné používání pod Windows tedy bude spojeno s formátováním. V co nejkratší době však dodám i výsledky z běžně používaných benchmarků. Níže již najdete výsledky z testování, ke kterým můžeme dodat i rychlosti sekvenčního čtení a zápisu 83,2 MB/s a 73,4 MB/s, které naměřili kolegové z Storagereview.com.

 

Dodávaný software

Na disku najdete po připojení k Macu instalační balík, ve kterém čekají dva užitečné nástroje. První, s názvem WD Drive Utilities se postará o kompletní diagnózu a analýzu zdraví disku. Samozřejmě zvládne základní operace jako je čtení informací SMART a test vadných sektorů. Pomocí tohoto nástroje je také možné nastavit uspávání disku po určité době nečinnosti. Na výběr máte z hodnot 10, 15, 30 a 45 minut. Poslední možností je kompletní vymazání dat z disku.

Druhou utilitou je WD Security. Pomocí ní můžete ochránit data na disku hardwarovým 256bitovým šifrováním. Není samozřejmě dobré zapomenout heslo. Jak je v aplikaci připomenuto, obnova hesla samozřejmě není možná.

CS24

Instalační balík s utilitami

Verdikt

Western Digital si zaslouží pochvalu především za zpracování a vzhled. Uživatelé, kterým se líbí minimalistický a svým způsobem strohý design Applu, budou z WD My Passport Studio nadšeni. Vzhled skvěle koresponduje s jablečnými stroji. Ani výkonem nezůstává pozadu, hodí se jak na běžné přenášení či zálohování velkých objemů dat, tak i jako zálohovací jednotka Time Machine. Snad jedinou menší kaňkou zůstává cena, která je však spojena se zvyšováním cen disků po záplavách v Thajsku.

Parametry
Cena (500 GB, Apple Store) 3 839 Kč včetně DPH
Cena (1 TB, Apple Store) 5 519 Kč včetně DPH
Názor 90 %
Zapůjčil Western Digital
WD My Passport Studio
rozhraní FireWire 800, USB 2.0
kapacita 500 GB, 750 GB, 1 TB
výchozí formátování HFS+
interní disk WD10TPVT Scorpio Blue
rychlost disku 5 200 ot./min.
cache 8 MB
interní rozhraní SATA2
Plusy / mínusy
rozhraní FireWire vyšší cena
přenosové rychosti
zpracování
vzhled ve stylu Applu