Hlavní navigace

Webová verze Skypu je o krok blíž k realitě. Možná ale bude vyžadovat plugin

7. 8. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoli Microsoft dlouho mlčel, definitivní důkazy o Skypu pro prohlížeče přišly, když byla spuštěna pilotní fáze e-mailové služby Outlook.com. Microsoft již dříve hledal vývojáře, kteří by pracovali s webovými technologiemi. Komunikační služba bude jednoznačně ve výhodě, když poběží v prohlížeči. Nebude dokonce vyžadovat žádné zásuvné moduly, natož abyste instalovali celého klienta. Ne, speciální Skype poběží, aniž by počítač zatěžoval hloupostmi. Jisté je, že se s ním setkáme ve webovém Outlooku, kde byla integrace již oficiálně přislíbena.

Tip: Webový Skype bude, Microsoft přijal další vývojáře

Do e-mailové schránky na Outlook.com se dokonce budou ukládat textové chaty, podobně dnes můžete ukládat záznamy komunikace skrze Google Talk v Gmailu. Dalšího pokroku ve vývoji si všiml server GigaOm. Microsoft chce podporovat WebRTC (Web Real-Time Communication), které nejvíce a nejdéle protěžuje asi Google, a zažádal o schválení vlastního upraveného návrhu u konsorcia W3C. Navzdory tomu ale bude nejspíš chvíli trvat, než webový Skype postavený na této technologii vznikne, do té doby tak patrně budeme muset používat zásuvný modul pro prohlížeče, aby Skype v Outlook.com pracoval, jak podotýká server The Verge.

 

Jak bylo řečeno, WebRTC tlačí do popředí ze všech sil Google, spolu s ním ovšem i Mozilla nebo Opera. Jeho vlastní prohlížeč již technologii podporuje, resp. její podporu stále vylepšuje. Nutno podotknout, že standard ještě nebyl schválen, a Microsoft se v návrzích na fungování WebRTC rozchází s Googlem a jeho souputníky. Současně je také varuje, aby neimplementovali novou technologii dříve, než ji konsorcium povýší na uznaný standard. Opatrný přístup k implementaci webových technologií je krásně vidět na Internet Exploreru 9. Redmondští neimplementují všechno, co se objeví v první pracovní verzi.

Těžko jim to můžete mít za zlé. A jaký je rozdíl mezi návrhem Microsoftu a ostatních? Redmondští by chtěli větší přizpůsobitelnost a flexibilitu WebRTC, aby mohl technologii přinést na stávající zařízení. Nerad by, aby vznikla nekompatibilita. Neshody panují okolo použitého kodeku. Google a Mozilla podporují open sourové VP8. Microsoft se ale k tomuto otevřenému kodeku nadále staví odmítavě. Úspěšný standard prý nesmí být vázán na konkrétní formáty, kodeky nebo scénáře.

Kdoví, co Microsoft nakonec vyčaruje. Podpora WebRTC ve starších zařízeních ale skutečně může znamenat vznik dalšího zásuvného modulu. Nemůžu říct, že bych byl z některých uvedených prohlášení úplně moudrý. Teoreticky je možné to, že Skype pro prohlížeče bude od počátku postavený na návrzích z Redmondu, tudíž může být nekompatibilní s ostatními prohlížeči, které by se jim nepodrobili. Pokud ale bude webový Skype realizovaný skrze plugin, bude nejspíše jedno, jaký prohlížeč máte. Jakmile bude WebRTC standardizováno, podobné zmatky ustanou. Napjatě čekáme na další infromace.

CS24

Zdroj: GigaOm via The Verge