Hlavní navigace

Webové encyklopedie: vše od filosofie až po Radovana Kalužu

1. 6. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Wiki vážně a naučně

Článek volně navazuje na předchozí díl, v němž jsme se podívali, jakým způsobem se webové encyklopedie začaly formovat. Úspěchy sklízí komunitní doplňování stavící na principu Wiki. Není proto divu, že stejným způsobem vznikají i některé „odnože Wikipedie“. Některé jsou vážné

Qwiki

Multimediální encyklopedie, která kombinuje strojově čtený text základních hesel s obrazovými materiály a klipy k danému tématu. Jedná se o velmi zajímavý koncept, který možná předznamenává budoucí směr vývoje internetových encyklopedií. Jeho obsáhlost, odbornost a množství informací zatím Wikipedii zdaleka nekonkuruje, vizuálně a uživatelsky je ale tato tento projekt daleko atraktivnější, než chladná, strojová Wikipedie.

Nová Qwiki se ideálně hodí pro použití v informačních kioscích, v chytrých televizních obrazovkách a v domácích multimediálních nasazeních. Tímto směrem také jeho vývojáři míří – projekt nestojí na komunitě dobrovolných nadšenců, ale na tvrdých amerických dolarech investorů, kterých Qwiki rozhodně nemá nedostatek. Projekt je zatím v provozu krátce, k dispozici je jen angličtina. Definitivně ale stojí za vyzkoušení.

Qwiki

Wikipedia

Největší a nejznámější encyklopedie existuje již deset let a má dnes přes osmnáct miliónů článků – z toho tři a půl milionů v angličtině. K dispozici je celkem 279 jazykových verzí. Podle některých průzkumů se jedná o sedmou nejnavštěvovanější webovou stránku na světě s více než třemi sty miliony čtenářů. Česká verze vznikla v roce 2002, dnes má již více, než sto osmdesát tisíc článků. Wikipedii spravuje nadace Wikimedia Foundation Inc. která má na starosti také projekty Wikislovník, Wikicitáty, Wikiknihy, Wikizdroje, Wikimedia Commons, Wikizprávy a Wikiverzita.

Wikipedia

Wikia

Projekt Wikia (nebo také wiki farma) má na svědomí mimo jiné zakladatel Wikipedie Jimmy Wales. Jedná se o službu, který umožňuje uživatelům zdarma vytvářet tématicky zaměřené encyklopedie – wiky projekty a publikovat články v licenci Copyleft. Platforma Wikia nabízí větší možnosti a uživatelskou přívětivost než klasická, prostá wiki platforma (ačkoli i tu je samozřejmě možné využít). Jedná se o komerční projekt, který žije z reklamy. Wikia nabízí mnoho mini-encyklopedií o kultuře, životním stylu a mnoha dalších tématech. Přesvědčete se sami nebo si rovnou vytvořte vlastní wiki.

Wikia

Wikidi – komprimovaná wikipedie

V každém obsáhlejším článku na Wikipedii najdete v prvním odstavci zásadní informace o dané problematice. Naše permanentně akcelerující informační společnost ale volá po stále efektivnějším, rychlejším vyhledávání a třídění informací. Právě proto přichází projekt Wikidi, který se snaží nabízet informace co nejpřehledněji a nejjednodušeji – v podstatě v podobě provázaných slovníkových hesel.

Wikidi

  • Jazyk: anglicky

Firemní wiki

Platforma wiki je veřejně dostupná, k dispozici je také mnoho vývojářských nástrojů. Jedná se tedy o velmi populární formu informačního rozhraní. Používají jej firmy k vysvětlení své struktury, k informování o portfoliu svých produktů nebo jako propracovaný servisní manuál. V takovém schématu se čtenáři dobře orientuje, přispěvatelé zase nemají problém s tvorbou standardizovaně vypadajících článků a s editací již hotových příspěvků.

Wiki

  • Jazyk: česky/anglicky

[pagebreak title=Wiki s humorema kontroverzí]

Necyklopedie

Nejznámější parodií na Wikipedii je Necyklopedie – pokud máte rádi ztřeštěný, mystifikační humor, u tohoto webu se nasmějete do syta. Web vychází z původní anglicky psané Uncyclopedie, která byla založena již v roce 2005, dnes existuje v 75 jazykových mutací. Anglická verze má neuvěřitelných dvacet pět tisíc článků, česká Necyklopedie slušných 2 298 – jsou však velmi hustě provázané. Na Necyklopedii najdete spousty satirických i nesmyslných článků. Pokud zadáte např. heslo Wikipedie, zjistíte, že se jedná o satirickou „encyklopedii“, která paroduje Necyklopedii i když sama tvrdí opak.

Zhruba stejnou definici najdete zase na Wikipedii u hesla Necyklopedie a vzniká tak dokonalý mystifikační kruh. Nechybí samozřejmě zázračná fakta o Chucku Norrisovi a spouta dalších satirických perel. Do Necyklopedie pro zábavu často přispívají i samotní tvůrci seriózní Wikipedie, svým vzhledem, hustými prolinky a odkazy parodický web původní seriózní encyklopedii záměrně připomíná. Necyklopedie funguje v rámci projektů Wikia, které zmiňujeme na předchozí straně.

Necyklopedia

Exotopedie

Specificky českým projektem je Exotopedie. V té sice najdete pouze 81 článků, o to jsou ale exkluzivnější. Jedná se totiž o katalog „nejzajímavějších a nejkontroverznějších“ osobností českého a slovenského internetu. Najdete zde také články věnované různým fenoménům a webům. Nechybí hvězdy jako Radovan Kaluža se svým Banánem, legendární diskutér Michal Kolesa, Petr Hejl se svým revolučním hlodačem, naivní barbie-bloggerka Natálie „Sadness“ Smutková a samozřejmě proti-internetovsky zaměřená (a podle všeho smyšlená) důchodkyně Věra Pohlová. Pokud vám tato jména nic neříkají, je nejvyšší čas otevřít Exotopedii a doplnit vzdělání.

Exotopedie

Navajo

Projekt firmy Microtron používá vlastní překladač Eurotran ke strojovému počešťování vybraného obsahu anglické verze Wikipedie – články jsou v pravidelných intervalech opětovně překládány, aby byla zaručena co nejaktuálnější podoba informací. Texty jsou čitelné a většinou i pochopitelné, zejména v dřívějších dobách však byly kvůli nedokonalosti strojového překladu dobrým zdrojem pobavení.

Web nabízí odlišný design než Wikipedie, je čistý a příjemně čitelný – Navajo bylo dobrou alternativou pro čtenáře, kteří nejsou sběhlí v Angličtině. V době stále dokonalejší služby Google Translate, která může být zaintegrována přímo do prohlížeče však začíná být encyklopedie tohoto typu trochu zbytečná.

Navajo


Wikileaks, Pirateleaks

Novou odrůdou wiki projektů, které se začínají rodit po celém světě jsou odnože slavného serveru Wikileaks (v českém prostředí konkrétně Pirateleaks). Jedná se o projekty hnutí, které je ideově blízké pirátským stranám a jako poslání vnímá zveřejňování nejrůznějších informací, které by neměly zůstávat veřejnosti utajeny.

Prostá wiki platforma je pro takovéto projekty ideální – jde tu zejména o informace a jejich přehlednost. Původní doména Wikileaks.com není funkční. Pokud chcete tento ostře sledovaný web navštívit, zadejte do adresní řádky IP adresu (viz níže) nebo vyhledejte v Google heslo „wikileaks“ a vyberte si libovolný mirror.

PirateLeaks

KL24

Kamelopedia a jiné

Neobvyklých a podivných wiki projektů můžete na webu najít spousty. Za všechny zmiňme německou Kamelopedii určenou výhradně pro velbloudy, Encyclopedii Dramatica, která kritizuje a paroduje všechny ostatní encyklopedie a nebojí se přitom psát politicky nekorektně, vulgárně a provokativně. Za zmínku stojí také Conservapedie, jejímž autorům vadí ideově „liberální zaujatost a protikřesťanský i protiamerický obsah Wikipedie“.

Kamelopedia

Byl pro vás článek přínosný?