Hlavní navigace

Webové prohlížeče na minibook: Apple Safari

28. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Vlastnosti, kompatibilita, vlastnosti

Safari je webový prohlížeč vyvíjený společností Apple, který je součástí Mac OS X a iPhone OS a je možno ho používat i pod Windows XP a Vista. První veřejná betaverze byla vydána 7. ledna 2003 a finální verze (1.0) byla uvolněna 23. června 2003 zprvu k volnému stažení, ale později i jako součást Mac OS X 10.3. Verze pro Windows byla představena v roce 2007.

Poslední stabilní verze 3.2.3 byla v únoru letošního roku doplněna o nedávno vylepšenou betaverzi čtvrté řady. Ta přinesla mnoho vylepšení jak v oblasti podpory standardů, tak i v rychlosti vykreslování webových stránek a je tak jediným prohlížečem, který v současnosti může soupeřit s Chrome od Googlu.

Dvanáct nejčastěji navštěvovaných stránek se dynamicky zobrazuje v přehledném zobrazení při otevření prohlížeče / nového panelu. Funguje tedy stejně, jako v případě prohlížeče Google Chrome, ale podobně jako u Opery můžete jednotlivým oknům přiřadit pevnou stránku.

Vyhledávání v historii stránek funguje fulltextově, vyhledávat můžete jak na základě titulků, tak i částí webových adres nebo obsaženého textu. Animovaného efektu Cover Flow si při procházení historií stránek i uložených bookmarků užijete do sytosti.

Podobně jako u prohlížeče Google Chrome jsou záložky zobrazeny nahoře, v záhlaví okna. Na menších displejích notebooků tak šetří drahocenné místo. Práce se záložkami je vylepšena, tažením samotné záložky lze její obsah otevřít v samostatném okně. Zadávání adresy do adresního řádku automaticky doplňuje adresu prostřednictvím seznamu adres sebraných z historie i bookmarků.

Dvojí možnost zvětšení zobrazené stránky: můžete si zvolit, zda se má zvětšovat pouze text stránky, nebo text společně s grafickými elementy. Poslední novinku ocení především uživatelé Windows: okenní verze Safari podporuje vyhlazování fontů systémem ClearType.

Testy a rychlosti

  verze 3.2.3 (525.29)
verze 4 (28.17)
Kompatibilita Acid1 100 100
Kompatibilita Acid2 100 100
Kompatibilita Acid3* 75 100
Kompatibilita CSS Selectors** 578 578
SunSpider JavaScript Benchmark 2 726 ms 1 661 ms
UA Profiler*** 7 6
Počet připojení na jeden server 6 4
Počet všech připojení 59 60
Paralelní zpracování skriptů ne ano
Paralelní zpracování CSS ano ano
Přednačítání odkazů ne ne
Podpora GZIP komprese ano ano
Podpora Full-screen režimu ne ne
Možnost zobrazení záložek ve full-screen režimu ne ne
Plynulé skrývání záložek ve full-screen režimu ne ne

* maximum je 100 bodů
** maximum je 578 bodů
*** maximum je 11 bodů

Postřehy z používání na minibooku

Zkušenosti na minibooku

Vše hovoří pro použití prohlížeče Safari na minibooku: rychlé vykreslování stránek, podpora standardů, prostorově úsporné grafické rozhraní. To je ale jedna stránka mince a celý prohlížeč jako celek sráží nově implementované funkce. Grafické náhledy na navštívené stránky stejně jako položky v historii vypadají velmi pěkně, ale dokáží zatížit i výkonnější počítače, než jsou současné atomové minibooky. Je zkrátka vidět, že vývojáři Safari předpokládají jeho použití primárně na počítačích s vícejádrovými procesory.

Prohlížeč zkrátka pracuje, i když s ním nic neděláte: na pozadí kontroluje stav těchto stránek a průběžně aktualizuje jejich náhledy, a to i pro stránky v historii. Při prohlížení pak každou stránku renderuje hned dvakrát: jednou pro samotné zobrazení a jednou její náhled. To přináší dva zásadnější problémy: Safari stáhne z internetu více dat, než kterýkoli konkurenční prohlížeč (což pocítíte především na pomalejším připojení s účtovanými daty) a více vytěžuje procesor a disk, což se projevuje horší výdrží na akumulátory.

CS24

Zamrzí také absence plnohodnotného režimu zobrazení v celé obrazovce, které je velmi užitečné především na těch miniboocích, kterým jejich výrobci dali do vínku mizerné vertikální rozlišení displeje nedosahující ani hodnoty šesti set bodů.

Pokud ale všechny tyto vlastnosti přehlédnete, získáte v Safari příjemně použitelný prohlížeč.