Hlavní navigace

Webový Skype už nepotřebuje plugin. Dovoláte se z Edge, brzy také z Chromu a Firefoxu

15. 4. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Microsoft udělal první krok k tomu, aby jeho Skype mohl plnohodnotně fungovat na webu i bez instalace doplňků či zásuvných modulů. V prohlížeči Edge ve Windows 10 (nutná listopadová aktualizace, sestavení 10586) se již obejde bez nich.

Webový Skype v Edgi se již obejde bez pluginu
Webový Skype v Edgi se již obejde bez pluginu

Web.skype.com a komunikátor integrovaný v Office Online, Outlooku nebo OneDrivu již dokáže zavolat nebo přijmout hovor včetně těch skupinových a také včetně videa. Systém ale zatím má omezení.

  • Spojení funguje, jen pokud má druhá strana rovněž Windows 10 a Edge.
  • Pokud má druhá strana nejnovější Skype pro Windows či OS X, volání funguje, avšak nikoliv skupinové.
  • Spojení s mobilními platformami se zatím bez pluginu neobejde.
  • O Linuxu nebo jiných platformách (stolní telefony, TV atd.) Microsoft vůbec nemluví. Nemají prioritu.
  • Bez zásuvného modulu zatím nelze volat na běžná telefonní čísla a oproti desktopovému Skypu nelze ani sdílet obrazovku.

 

A co další prohlížeče?

Ve zkratce: Microsoft slíbil, že v příštích měsících se zaměří na podporu Chromu a Firefoxu, ještě letos by tedy mohlo volání přes Skype fungovat i třeba na chromeboocích.

Složitěji: Není pouze na Microsoftu, jestli toho skutečně někdy dosáhne. Spolupracovat musí i ostatní. Technologii, která dovoluje navazovat rozšířenou komunikaci mezi prohlížeči, W3C (hlavní webová autorita) nazývá WebRTC (realtime communication). Ve W3C ale fungují dvě pracovní skupiny, které tvoří odlišná API: WebRTC 1.0 a ORTC (někteří jej označují jako WebRTC 1.1).

Microsoft je v obou, ale aktuální webový Skype využívá pouze ORTC, protože jen tohle rozhraní zatím podporuje Edge. Lidé z Googlu na ORTC také pracují, ale do Chromu jej zatím neimplementovali. Mozilla – pokud vím – nemá s ORTC nic společného. Apple také ne.

Chrome a Firefox už ale podporují WebRTC 1.0. Safari by mohlo podporu dostat v budoucnu, Apple se totiž do WebRTC začal čerstvě angažovat. Více o dostupnosti obou rozhraní najdete přehledně na html5test.com.

Zase ta válka formátů

Kamenem úrazu je zdá se podpora videoformátů. Zatímco ORTC počítá s H.264, WebRTC se spoléhá na VP8. Firefox i Chrome (Canary) již v experimentálním nastavení mají přepínač, který by H.264 (díky kodeku OpenH264) povolil i pro WebRTC. V budoucnu by se tak mělo stát automaticky. A pak bude webový Skype fungovat i na nich.

CS24

Nejdříve ale musí Microsoft WebRTC 1.0 implementovat do Edge, na tom se skutečně pracuje. Redmondská společnost také zvažuje, že do prohlížeče zahrne rovněž podporu video formátu VP8. Tím by se zajistila dokonalá kompatibilita. Microsoft ale má strach z toho, že VP8 nemá tak dobrou hardwarovou podporu. Zatímco enkódování i dekódování H.264 umí akcelerovat všechny moderní videoprocesory, s VP8 si naopak většina neporadí. A když už, tak spíš umí jen dekódovat.

Zdroj: Microsoft (1, 2)